Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Umno tolak kerjasama tewaskan Anwar di Tambun - laporan
Diterbitkan:  Oct 28, 2022 10:02 PM
Dikemaskini: 3:57 PM

Umno dilaporkan menolak cadangan bekerjasama dengan PAS dan Bersatu di Tambun untuk menewaskan Presiden PKR Anwar Ibrahim dan menamatkan kerjaya politiknya.

Laporan Free Malaysia Today memetik Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata bahawa BN akan meletakkan calonnya sendiri di sana dan mereka yakin berpeluang memenangi saingan pelbagai penjuru di Tambun.

"Kita tidak mempunyai sebarang pakatan (untuk BN) untuk memberi laluan (kepada mana-mana parti lawan) di mana-mana kerusi pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15)," katanya dipetik sebagai berkata.

Ahmad dilaporkan menyatakan bahawa BN pernah menang dalam pertembungan pelbagai penjuru sebelum ini, semasa pilihan raya negeri (PRN) Johor dan Melaka.

Dia turut melahirkan keyakinan bahawa rakyat Malaysia yang inginkan kestabilan dan kemakmuran akan mengundi BN, tanpa mengira calon yang bertanding.

Ahmad dilaporkan berkata demikian sebagai menjawab cadangan ahli jawatankuasa PAS pusat Zuhdi Marsuki, yang mencadangkan kerjasama antara Umno, PAS dan Bersatu untuk mengalahkan Anwar bagi kerusi parlimen Tambun pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Zuhdi dilaporkan berkata Anwar adalah penyumbang utama kepada "krisis politik yang tidak berkesudahan" di Malaysia dan mengalahkannya di Tambun akan menamatkan kerjaya politiknya.

"Sebagai balasan, Umno boleh meletakkan calon untuk kerusi DUN Hulu Kinta manakala PAS boleh melakukan perkara yang sama di Manjoi," katanya.

Anwar, yang merupakan penyandang parlimen Port Dickson sebelum ini mengumumkan hasratnya bertanding di kerusi Tambun.

Kerusi itu pernah menjadi kubu kuat BN tetapi ditawan oleh Ahmad Faizal Azumu dari Bersatu pada 2018 ketika parti itu bersama Pakatan Harapan (PH).

Ahmad Faizal, yang kini timbalan presiden Bersatu dijangka mempertahankan kerusinya.

Sementara Umno dijangka meletakkan ketua bahagian Tambun Aminuddin Md Hanafiah.

Lihat Komen
ADS