Paling Popular
Terkini
story images
story images
mk-logo
Berita
Bekas editor Harakah guna 'roket' DAP gempur kubu Umno

WAWANCARA | Bekas pengarang Harakah dan pemimpin Amanah Tarmizi Mohd Jam pada mulanya ragu-ragu dengan label negatif yang dikaitkan dengan DAP.

Namun, dia terkejut apabila keluarga dan rakan-rakan tidak membantah rancangannya untuk menyertai DAP pada September tahun ini.

"Pelbagai keraguan ada. Umno yang cakap (persepsi negatif) memang di kepala kita.

"Bila turun padang tanya, tidak ada kawan-kawan yang ragu. Langsung tidak ada,” katanya.

"Itulah sebab dua minggu (bulan september) kita boleh kumpul anggota 300 orang - sebagai permulaan pergerakan PH Parit,” kata pengerusi Jawatankuasa Penaja DAP Cawangan Parit.

Cawangan DAP Parit mempunyai bilangan ahli Melayu tertinggi di Perak.

Pakatan Harapan dan DAP telah mengamanahkan Tarmizi, 53, dengan misi untuk menakluki kubu kuat Umno Gerik. Dia akan berhadapan dengan Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki.

Dalam temu bual dengan Malaysiakini semalam, Tarmizi bercakap mengenai pengalaman politiknya.

Sikap Tarmizi dalam politik bermula seawal usia 15 tahun, apabila dia menjadi ahli PAS pada 1984. Dia kemudian menyertai Harakah sebagai wartawan selepas tamat Tingkatan 6.

"Saya memang minat politik, tertarik ucapan naib presiden PAS Abdul Hadi Awang masa itu.

"Pidato dia hebat antara orang-orang agama. Masa itupun tak banyak media tulis pasal politik. Harakah antara sumber media yang saya ambil tahu pasal politik,” katanya.

Tarmizi membuat penampilan sulung sebagai calon PAS pada pilihan raya umum 1995 apabila bertanding di kerusi DUN Bota tetapi tewas kepada calon Umno.

Dia dilantik pengarang Harakah pada 2008 dan kemudiannya berhijrah ke Kuala Lumpur dan menjadi naib ketua PAS Kawasan Batu.

Pada 2014, apabila Mohamad Sabu ketika itu pemimpin nombor dua PAS dan pemimpin progresif lain tersingkir semasa Muktamar PAS, Tarmizi dan ahli jawatankuasanya turut meletakkan jawatan yang menyebabkan PAS kawasan Batu bubar.

Pada tahun berikutnya, Tarmizi menyertai serpihan PAS Amanah yang diketuai Mohamad Sabu dan berkhidmat sebagai Ketua Amanah Wilayah Persekutuan sehingga 2018.

Pada pilihan raya umum 2018, dia kembali ke kampung halamannya dan bertanding di Parit tetapi tewas dalam pertembungan tiga penjuru.

Ditanya punca dia meninggalkan Amanah untuk menyertai DAP, Tarmizi mengakui terdapat masalah dalaman dan sikap berpuak-puak dalam Amanah.

"Kita yang pengasas di kawasan (Parit) dipinggirkan. Ada faktor menolak dari dalaman ini menyebabkan mereka yang nak buat kerja, nak sambung politik terpaksa untuk cari alternatif untuk bergerak

"Bila parti tidak hargai kami bila bergerak, seolah kita ada sampan, dayung dipegang orang lain.

"Ini menyebabkan kita kumpulan aktivis Amanah di Parit pilih DAP sebagai parti alternatif, tetapi pada masa sama masih berada dalam PH," katanya.

Mengenai memilih DAP dan bukannya PKR, Tarmizi berterus terang tentang pilihannya itu, berkata "di Parit keadaan tidak mengizinkan."

"Kita nak sampan di tangan, dayung juga di tangan. Kalau di PKR hanya boleh jadi ahli dan pengikut. Tak dapat ada impak besar," katanya.

Sementara itu, Tarmizi berterima kasih kepada pucuk pimpinan DAP kerana memilihnya bertanding di parlimen Gerik, yang dia percaya akan membantu "menghidupkan semula semangat Pakatan Harapan."

"Saya tidak terfikir langsung untuk bertanding di tempat lain - kita bukan sama level seperti pemimpin tinggi DAP tanding di mana-mana, dialih-alihkan," katanya.

Menurut Tarmizi, Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming memaklumkan dia akan menjadi calon di Gerik dan bukannya Howard Lee, yang sebelum ini dispekulasikan untuk bertanding kerusi itu.

Bagaimanapun, tinjauan menunjukkan bahawa calon Cina tidak sesuai.

"Ini adalah perjudian hebat oleh DAP di Gerik. Harapan tinggi kerana ini adalah kerusi baru,” kata Tarmizi.

Berdasarkan data Suruhanjaya Pilihan Raya, Gerik mempunyai 47,565 pengundi - 72 peratus Melayu, 13.6 peratus Cina, 4.8 peratus India dan 9.6 peratus kaum lain.

Selain ketua Pemuda Umno, Tarmizi juga akan berdepan Fathul Huzir Ayob Bersatu.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS