Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Kritikan terhadap perarakan PAS berlebihan, kata Wan Fayhsal

Ketua Pemuda Bersatu (Armada) Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Akmal menyifatkan kritikan terhadap perarakan menggunakan replika senjata melibatkan PAS di Setiu, Terengganu pada 17 Februari lalu sebagai berlebihan.

“Saya fikir ini adalah reaksi berlebihan oleh orang ramai terutamanya… maaf cakap, orang bukan Melayu bukan Islam. Mereka (PAS) mengadakan jambori, acara peribadi mereka untuk parti itu. Ia seperti acara cosplay, hanya mendramakan tempoh sejarah.

“Sebagai rakan kongsi PAS, saya pasti mereka tidak agresif dan mereka juga tidak menyokong pencerobohan menggunakan senjata atau menghantar mesej yang salah tentang Islam,” katanya kepada pemberita di pekarangan Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.

Ahli parlimen Machang itu mengulas perarakan Himpunan Pemuda Islam Terengganu (Himpit 2023) dengan imej pahlawan bersenjata yang mencetuskan perbincangan hangat, termasuk di sosial media.

Berdepan kritikan hebat, pemimpin-pemimpin PAS mempertahankan Himpit dengan menyamakannya dengan acara cosplay, perarakan Hari Kebangsaan dan Hari Pahlawan serta persembahan opera.

Turut memandang serius perkara Itu adalah Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail yang berkata perarakan itu menimbulkan kegusaran awam, apatah lagi ketika suhu politik di beberapa negeri yang bakal berdepan dengan pilihan raya negeri semakin memuncak.

Mengulas lanjut, Wan Fayshal berkata salah faham terbabit harus dihentikan dan media harus memberi ruang kepada kepimpinan PAS untuk memberi penjelasan secara menyeluruh berkenaan perkara itu.

“Saya rasa mereka (PAS) telah menjelaskannya, menjustifikasi (perarakan) itu,” katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS