Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
PM: K'jaan akan pertimbang kaji semula monopoli Touch ‘n Go

Kerajaan akan mempertimbangkan semula monopoli Touch ‘n Go (TnG) kerana belum ada perkembangan atau kemajuan yang meyakinkan dengan sistem itu.

Berucap pada majlis dialog "Bertemu Anwar" hari ini, Perdana Menteri Anwar Ibrahim membayangkan bahawa beliau tidak kagum dengan kemajuan syarikat itu selepas kewujudannya selama lebih dua dekad.

Dia berkata demikian ketika menjawab soalan pelajar universiti yang bertanya sama ada kerajaan bercadang untuk menamatkan monopoli TnG atau tidak memandangkan pembayaran kad kini dibenarkan untuk membayar parkir dan di stesen minyak.

“Touch 'n Go telah beroperasi selama lebih dua dekad, belum ada perkembangan atau kemajuan yang meyakinkan dalam sistem ini…

"Saya rasa anda betul, kita perlu mempertimbang semula perkara ini,” katanya.

Sesi dialog itu sebahagian daripada Forum Pemerkasaan Belia 2023 yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.

Sebelum ini, Fadillah Yusof - menteri kerja raya ketika era pentadbiran Ismail Sabri Yaakob - dilaporkan berkata pentadbiran Ismail Sabri sedang mempertimbangkan untuk membenarkan orang ramai membayar tol lebuh raya menggunakan pembayaran digital alternatif, bukan hanya TnG.

Pada tahun 1997, kad Touch ‘n Go pertama telah diperkenalkan dan tiga tahun kemudian, SmartTAG telah dijual untuk meningkatkan keselesaan pelanggan di tol.

Sementara itu, pada tahun 2008, kad Touch ‘n Go menjadi cara pembayaran di kereta api dan bas, mengembangkan pengalaman tanpa tunai kepada pengguna baru.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS