Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Penyokong PAS protes calon Bersatu di DUN Kijal
Diterbitkan:  Jul 26, 2023 2:33 PM
Dikemaskini: 6:51 AM

Segelintir penyokong PAS dipercayai menurunkan sebahagian bendera parti itu sebagai tanda protes terhadap pemilihan calon yang bakal bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal pada Pilihan Raya Negeri (PRN), 12 Ogos depan.

Melalui satu video yang tular kelmarin, berapa individu kelihatan menurunkan bendera PAS yang dipasang di pembahagi jalan di hadapan Petronas Bukit Kuang, di Kemaman.

Menurut laporan Utusan Malaysia yang memetik sumber, penyokong PAS dikatakan tidak bersetuju dengan calon Bersatu yang dipertaruhkan di kawasan itu.

Difahamkan calon yang akan dipertaruhkan Perikatan Nasional (PN) bagi melawan bekas menteri besar, Ahmad Said di kerusi berkenaan, bukan anak tempatan.

“Apa yang berlaku hanya perkara biasa dan penyokong PAS itu hanya menunjukkan protes berikutan calon Bersatu akan diletakkan di DUN Kijal.

"Sedangkan Yang Di-Pertua PAS Kemaman, Hazri Jusoh yang juga penyelaras DUN Kijal sebelum ini sering turun padang bersama rakyat, sebab itu timbul rasa tidak puas hati. 

“Bagaimanapun, semuanya dah diselesaikan dengan cara baik dan kami bersepakat menyokong calon yang akan diumumkan nanti,” kata sumber itu.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, dalam pertembungan tiga penjuru, Ahmad yang juga pengerusi BN Terengganu mempertahankan kerusinya dengan memperoleh undi sebanyak 9,545.

Manakala Hazri yang mewakili PAS memperoleh 8,280 undi, calon PKR, Wan Marzuki Wan Sembok hilang deposit selepas mendapat 1,472 undi. 

Lihat Komen
ADS