Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Demo anti-Zahid: Ikut undang-undang, mohon dulu, kata polis
Diterbitkan:  Sep 11, 2023 3:25 PM
Dikemaskini: 7:25 AM

Pihak yang ingin mengadakan perhimpunan di Kuala Lumpur pada 16 Sept ini perlu mengikut lunas undang-undang, termasuk membuat permohonan untuk menganjurkannya terlebih dahulu, kata Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay.

Beliau berkata mengikut Seksyen 9 (1) Akta Perhimpunan Aman 2012, mana-mana pihak yang ingin menganjurkan sebarang perhimpunan perlulah membuat permohonan lima hari daripada tarikh perhimpunan itu diadakan.

"Kedua, pemohon juga perlu mendapatkan kebenaran daripada pemilik-pemilik premis di kawasan terlibat, dalam konteks ini saya difahamkan perhimpunan ini akan diadakan di kawasan Sogo, (jadi) mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada DBKL (Dewan Bandaraya Kuala Lumpur) dan juga Sogo.

"Permohonan ini perlu dikemukakan lima hari sebelum tarikh perhimpunan itu diadakan, kalau ikutkan hari inilah yang terakhir (untuk membuat permohonan), dan ketiga mestilah tiada bantahan daripada masyarakat yang berada di sekeliling, mungkin pemilik gerai-gerai atau Sogo yang perlu buat bantahan dalam masa 48 jam," katanya pada sidang media selepas merasmikan Hari Ulang Tahun Pasukan Gerakan Udara ke-44 di Ipoh hari ini.

Ditanya tindakan polis sekiranya pihak berkenaan masih tidak membuat permohonan hari ini dan bertegas untuk tetap mengadakan perhimpunan, Ayob Khan menjawab: "Kita akan ambil tindakan mengikut undang-undang sedia ada".

Semalam, media melaporkan Pemuda Perikatan Nasional (PN) akan mengadakan satu perhimpunan aman di hadapan Kompleks Sogo, Kuala Lumpur pada Sabtu ini bagi memulakan kempen 'Gerakan Selamatkan Malaysia'.

Ahli Parlimen Pasir Mas Ahmad Fadhli Shaari berkata kempen itu digerakkan pihaknya susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk melepas tanpa membebaskan (DNAA) Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi daripada 47 pertuduhan berkaitan penyelewengan dana Yayasan Akalbudi.

Ahmad Zahid Hamidi

Sementara itu, Ayob Khan berkata terdapat 140 laporan polis dibuat sepanjang Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram sebelum ini, dengan empat kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan, Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan serta Seksyen 8 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

"Dua daripada empat kertas siasatan itu dibuka oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia," katanya.

- Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS