Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Mahkamah tolak permohonan 137 Orang Asli batal status Islam mereka

Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan 137 Orang Asli daripada etnik Bateq Mayah untuk membatalkan status Islam mereka berikutan penukaran agama beramai-ramai yang didakwa menyalahi undang-undang 30 tahun lalu.

Hakim Zainal Azman Ab Aziz awal hari ini membenarkan permohonan lima daripada enam defendan iaitu kerajaan persekutuan, Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa), pengarah dan pegawainya, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Pahang (MUIP).

Kerajaan negeri Pahang, yang turut dinamakan sebagai defendan tidak memfailkan permohonan membatalkan tuntutan mahkamah itu tetapi menyokong permohonan lima defendan lain, menyebabkan keseluruhan writ saman dibatalkan tanpa melalui perbicaraan penuh.

Ketika dihubungi Malaysiakini malam ini, peguam kerajaan persekutuan dari Jabatan Peguam Negara (AGC), peguam kanan persekutuan Sallehudin Md Ali, mengesahkan keputusan Zainal semasa prosiding awal petang tadi.

Pegawai undang-undang AGC berkata, mahkamah memerintahkan Orang Asli berkenaan membayar kos RM10,000 kepada MUIP, serta kos RM10,000 untuk dibayar secara kolektif kepada kerajaan persekutuan, Jakoa, dan pengarah serta pegawainya.

Malaysiakini sedang cuba menghubungi pasukan peguam Orang Asli berkenaan untuk mendapatkan maklum balas mengenai perkara itu dan sama ada mereka akan membuat rayuan ke Mahkamah Rayuan atau sebaliknya.

Lima daripada defendan memfailkan permohonan untuk membatalkan tuntutan mahkamah atas beberapa alasan, antaranya tindakan sivil difailkan 29 tahun selepas dakwaan penukaran agama secara besar-besaran, dan dengan itu difailkan di luar masa mengikut Seksyen 2 Akta Perlindungan Pihak Berkuasa Awam 1948 dan Seksyen 6 Akta Had 1953.

Alasan lain yang disebut ialah isu yang dibangkitkan dalam tindakan sivil itu terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah Pahang dan bukannya mahkamah sivil Kuantan.

Saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Sept tahun lepas sebelum dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuantan pada 30 Mei tahun ini.

Kertas kausa mendakwa bahawa 57 daripada plaintif telah bertukar agama semasa kejadian itu manakala baki plaintif adalah anak mereka, yang dilahirkan kemudian dan juga mempunyai perkataan Islam pada kad pengenalan mereka kerana keturunan.

Plaintif mendakwa bahawa pada awal 1993, wakil Jakoa bukan sahaja telah meminta dua ketua kampung untuk memeluk agama Islam tetapi juga meminta penduduk kampung lain berbuat perkara yang sama.

Mereka mendakwa apabila penduduk kampung enggan berbuat demikian, seorang pegawai Jakoa yang melawat kampung itu telah mengeluarkan beberapa ugutan untuk memastikan penukaran agama mereka.

Antara ugutan itu ialah penduduk kampung tidak akan dibenarkan tinggal di kampung tersebut lagi, rumah dan tanaman mereka akan dimusnahkan, orang kampung akan dihalau dan diseksa jika mereka lari ke gunung.

Plaintif mendakwa bahawa penduduk kampung tidak dimaklumkan tentang implikasi undang-undang apabila memeluk Islam, iaitu mereka akan tertakluk kepada rangka kerja perundangan Islam Pahang dan anak yang dilahirkan kepada mereka secara automatik juga beragama Islam.

Plaintif mendakwa walaupun mereka menganut atau mengamalkan Islam berikutan penukaran agama secara besar-besaran itu namun mereka terus mengamalkan kepercayaan budaya serta agama Bateq Mayah.

Mereka mendakwa bahawa selepas tahun 2000 apabila lebih ramai penduduk kampung belajar bercakap asas Bahasa Melayu, mereka kemudian menyedari bahawa perkataan "Islam" tertera pada kad pengenalan mereka.

[Baca berita asal]

Lihat Komen
ADS