BERITA Malaysiakini

Universiti Felda untuk anak peneroka

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Felda bercadang untuk menubuhkan sebuah universiti sendiri bagi menjamin peluang pendidikan tinggi kepada anak-anak peneroka Felda di negara ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Abdul Raman Suliman berkata, cadangan penubuhan universiti itu kini dalam peringkat rundingan.

"Sekiranya semua berjalan baik, Felda sememangnya berhasrat menubuhkan sebuah Universiti Felda, selaras dengan perkara ketiga dalam misi Felda iaitu keluarga peneroka mempunyai tahap pendidikan yang sesuai," katanya.

Beliau memberitahu semasa menjawab soalan tambahan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN-Larut) yang ingin tahu sama ada Felda bercadang menubuhkan universiti sendiri, demikian menurut laporan Bernama.

Raja Ahmad berkata, ia memandangkan Felda mempunyai lebih dua juta hektar tanah dan membelanjakan lebih RM100 juta untuk program menghantar anak-anak peneroka ke institusi pengajian tinggi.

Sebelum itu, ketika menjawab soalan asal Raja Ahmad Zainuddin mengenai keberkesanan Skim Tuisyen Felda (STF), Abdul Raman berkata, skim tuisyen itu diperkenalkan sejak 2004 dan berjaya membantu meningkatkan tahap kecemerlangan pendidikan anak-anak peneroka.

Buktinya, kata beliau, 72,062 anak peneroka Felda berjaya menamatkan pengajian di institusi pengajian tinggi awam tahun lalu.

"Daripada jumlah tersebut, 46,873 orang berjaya menamatkan pengajian di peringkat diploma, 24,269 di peringkat ijazah pertama dan 920 di peringkat ijazah lanjutan," katanya.

Sehubungan itu, katanya, Felda akan mengkaji dan meneliti STF dari semasa ke semasa terutama dari segi pencapaian dan keberkesanannya dan bercadang mengambil guru-guru berkemahiran dan berpengetahuan luas bagi melaksanakan skim tuisyen itu.