Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
'Pelantikan sedang dirangka tak rugikan penjawat awam baru'
Diterbitkan:  Mar 5, 2024 8:15 AM
Dikemaskini: 1:03 AM

Kerajaan memberi jaminan bahawa kaedah pelantikan dalam perkhidmatan awam yang sedang dirangka ketika ini tidak akan merugikan penjawat awam lantikan baru.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa berkata sistem saraan baru itu juga akan dipastikan dapat menarik bakat terbaik negara untuk masuk dan berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

“Dalam hal ini, keperluan pindaan kepada kesemua peruntukan undang-undang yang berkaitan bagi tujuan kaedah baru lantikan tetap penjawat awam akan turut diperhalusi sewajarnya,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen semalam.

Beliau menjawab soalan Tan Sri Muhyiddin Yassin (PN-Pagoh) yang ingin tahu sama ada kerajaan telah menjalankan kajian kebolehlaksanaan secara terperinci berhubung cadangan pemansuhan skim pencen secara komprehensif serta apakah implikasi yang terlibat.

Pada Januari lepas, media melaporkan kerajaan akan melaksanakan pengambilan penjawat awam secara lantikan kontrak, namun ia adalah langkah sementara sehingga inisiatif kaedah lantikan baru diperkenalkan bagi mengukuhkan lagi sistem saraan perkhidmatan awam di negara ini.

Dr Zaliha berkata kerajaan mengambil keputusan untuk mengkaji sistem saraan baru bagi mengoptimumkan pengambilan dan pengisian jawatan dalam perkhidmatan awam.

“Kajian ini tidak boleh ditangguh lagi memandangkan pada 2023, jumlah perbelanjaan pencen adalah sebanyak RM32.01 bilion dan dijangka akan mencecah sebanyak RM46.36 bilion pada 2030.

Secara purata, unjuran kenaikan jumlah bayaran pencen adalah hampir RM2 bilion setahun dan akan semakin meningkat dari tahun ke tahun,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata anggota perkhidmatan awam yang telah dilantik secara tetap dan mendapat pemberian taraf berpencen akan terus kekal menerima faedah serta kemudahan skim pencen apabila bersara kelak.

- Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS