Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Kerajaan serius gubal dasar gaji progresif sektor swasta

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluahkan keseriusan kerajaan untuk menggubal Dasar Gaji Progresif melibatkan sektor swasta, selaras dengan penambahbaikan gaji dan elaun penjawat awam.

Anwar berkata langkah kerajaan mengkaji semula Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) memberi mesej jelas kepada sektor swasta agar tidak hanya mementingkan keuntungan tinggi dan mengetepikan pekerja mereka.

“Ini kerana anak-anak muda dan para graduan bertanya apakah nasib mereka di sektor swasta? Maka diperkenalkan Dasar Gaji Progesif ini,” katanya ketika menyampaikan Perutusan Negara yang disiarkan secara langsung di semua saluran media tempatan malam tadi.

Anwar berkata pada 1 Mei, dia mengumumkan penjawat awam bakal menikmati kenaikan gaji lebih 13 peratus mulai Disember ini, setelah belasan tahun tidak disemak.

Selain itu dia berkata pelbagai usaha dilaksanakan bagi mendukung ekonomi rakyat dan meningkatkan kemahiran bakat tempatan supaya gaji yang diraih lebih munasabah.

Perdana menteri berkata ini termasuk menambah baik ekosistem perniagaan bagi menyokong industri baru yang mempunyai daya saing dan bernilai tinggi supaya pelaburan dapat ditingkatkan ke dalam ekonomi tempatan agar kadar gaji rakyat meningkat ke tahap yang lebih bermakna.

Katanya, industri tempatan diberi nilai tambah, khususnya sektor semikonduktor yang sedang mendapat tempat di mata dunia dengan Pelan Induk Perindustrian Baru menyasarkan pendapatan bulanan pekerja industri pembuatan meningkat sekurang-kurangnya RM4,500 menjelang 2030.

Bagi melahirkan lebih ramai bakat tempatan berkemahiran dalam kalangan anak muda, kerajaan juga melaksanakan kerjasama dengan gergasi industri dalam menstruktur semula Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) negara.

“Kecerdasan Buatan (AI) juga diberi keutamaan melalui penubuhan Fakulti AI pertama negara (di Universiti Teknologi Malaysia) dan jaringan dengan semua disiplin AI di seluruh negara, pusat sains dan universiti-universiti,” katanya.

Anwar berkata Khazanah Nasional Bhd juga menggerakkan usaha melahirkan usahawan baru sektor berpertumbuhan tinggi dengan dana RM1 bilion.

Bagi menoktahkan kemiskinan tegar, dia berkata kerajaan melaksanakan Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) dengan kerjasama kerajaan negeri dan sehingga kini mencatatkan kemajuan yang disifatkan beliau sebagai melegakan.

-Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS