Khairy didakwa cuba pindah beban BN pada Rashid

   

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP) mendakwa, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin cuba memindahkan beban politik Barisan Nasional (BN) kepada Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.

Ketuanya, Salahuddin Ayub (kiri) berkata, kenyataan Rashid bahawa beliau tahu tarikh pilihanraya umum akan diadakan, telah memakan Umno/BN sendiri.

"Dengan perkembangan terkini, apa sahaja kecelaruan politik yang berlaku, Umno/BN akan memindahkannya sebagai kesalahan Rashid," katanya dalam satu kenyataan.

Mungkin, kata Salahuddin, pengerusi SPR cuba memberikan gambaran betapa ‘akrabnya’ beliau dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

K atanya, Khairy secara terbuka mendakwa keceluparan Rashid (kanan) telah membuatkan Umno/BN terjerat apabila meletusnya isu-isu panas dalam politik negara kebelakangan ini.

Menurut Salahuddin, ia termasuk masalah yuran sekolah yang dipaksa ke atas ibu bapa, bencana banjir, skandal seks menteri kesihatan, kenaikan harga minyak masak, tepung, tambang bas sekolah, tol serta kemungkinan kenaikan harga petrol dalam masa terdekat ini.

"Apatah lagi apabila berlaku pergolakan politik Umno secara terbuka di Perlis dan Terengganu, selain perbalahan antara parti komponen BN. Bagi Khairy, semua ini diambil kesempatan oleh pembangkang kerana ‘tarikh pilihanraya’ yang diunjurkan oleh Rashid," kata Salahuddin.

DPP, katanya, percaya Rashid membuat kenyataan itu kerana telah diberikan ‘tanda-tanda’ oleh perdana menteri.

BN tidak senang

"Tetapi kenyataan Rashid telah membuatkan rakyat bertekad untuk menggunakan pilihanraya ini untuk mengajar Umno/BN sehingga Khairy (kiri) berasa tidak senang dengan keadaan yang ada.

"Hakikatnya satu sahaja iaitu Umno/BN benar-benar tersepit kali ini. Tarikh pilihanraya sudah hampir, telah dicanang oleh pengerusi SPR. Rakyat percaya kepada Rashid dalam hal ini.

"Tetapi Umno/BN nampaknya tidak berani membubarkan Parlimen kerana suasana tidak begitu selamat," kata Salahuddin.

Katanya, Khairy turut menyalahkan pembangkang kerana mempolitikkan isu-isu yang berlaku itu untuk pilihanraya dan puncanya adalah kerana keceluparan Rashid.

"Pembangkang bila-bila masapun akan memanfaatkan keadaan ini. Ia bukan soal kesempatan yang diambil oleh pembangkang, tetapi masalah kelemahan Kerajaan BN dalam membela kepentingan rakyat, kerosakan moral pemimpin BN dan juga pergeseran sesama pemimpin BN yang memang berlaku.

"Bila pemimpin BN ‘berlakon’ untuk menangani isu ini, memang rakyat akan menuduhnya sebagai taktik pilihanraya walaupun Khairy cuba menggambarkan sebaliknya," katanya.

Malaysiakini
terkini untuk anda