BERITA Malaysiakini

Megat Junid meninggal dunia

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Tan Sri Megat Junid Megat Ayob, 65, meninggal dunia pagi ini akibat kanser.

Beliau menghembuskan nafas terakhirnya di Pusat Perubatan Pantai pada 5.25 pagi ini di sisi kedua-dua isterinya Puan Sri Faizah Shuaib dan Norzilah Jalil dan anak-anaknya, kata anaknya Megat Firdouz.

Jenazah allahyarham dibawa pulang ke kediamannya di No.2, Jalan SS7/3 Kelana Jaya sebelum dikebumikan di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara selepas solat Zuhur.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan adalah antara orang kenamaan yang datang awal menziarahi jenazah allahyarham.

Turut sama bekas Menteri Penerangan Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir, Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhammad Muhd Taib dan Presiden MCA Datuk Seri Ong Ka Ting.

Megat Junid - bekas guru - memegang jawatan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna antara tahun 1997 dan 1999 dan sebelum ini pernah menjadi Timbalan Menteri Halehwal Dalam Negeri selama sebelas tahun.

Beliau juga pernah menjadi Timbalan Menteri Perusahaan Utama dan dilantik menjadi ketua penerangan Umno.

Tewas pada calon PAS

Beliau bersara dari politik pada tahun 2001 selepas tewas kepada Timbalan Menteri Pengangkutan ketika itu, Tan Sri Ramli Ngh Talib dalam pemilihan Umno bahagian Pasir Salak, Perak.

Karier politik Megat Junid bermula pada tahun 1972 apabila menyertai Umno dan dipilih menjadi Ketua Pemuda Umno bahagian Alor Setar.

Pada 1 Januari 1975, Dr Mahathir yang ketika itu menjadi Menteri Pelajaran melantik Megat Junid sebagai pegawai khasnya.

Megat Junid dilantik sebagai setiausaha politik Dr Mahathir setahun kemudian sehingga tahun 1984. Pada pilihanraya umum 1982, beliau menang di kerusi Pasir Salak.

Selepas itu, beliau dipilih menjadi Timbalan Ketua Umno bahagian Pasir Salak pada 1984 dan pada tahun yang sama, dilantik sebagai Timbalan Menteri Perusahaan Utama.

Dalam pilihanraya umum 1986, Megat Junid sekali lagi memenangi kerusi Pasir Salak dengan majoriti melebihi 10,000 undi.

Sejak tahun itu hingga 1997, beliau memegang jawatan Timbalan Menteri Dalam Negeri sebelum dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sehingga 1999.

Bagaimanapun karier politiknya mengalami kejutan pada pilihanraya umum 1999 apabila tewas kepada Mat Basri bagi merebut kerusi Parit.

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS (DPP) pusat mengucap takziah kepada keluarga allahyarham Megat Junid dan mendoakan agar mereka tabah dan sabar menghadapi ujian yang melanda.

"Kami juga mendoakan agar roh almarhum ditempatkan bersama-sama roh orang-orang yang soleh jua," kata Ketua DPP, Salahuddin Ayub yang juga ahli Parlimen Kubang Krian," katanya.