Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Timbalan Pendakwaraya, Tun Majid Tun Hamzah mengesahkan bahawa pendakwa tidak akan memfail rayuan terhadap keputusan mahkamah membebaskan penganalisa politik, Abdul Razak Baginda, daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya Shaariibuu.

altantuya trial 160707 tun majid Beliau mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Bagaimanapun beliau tidak mahu mengulas lebih lanjut kerana kes tersebut masih berjalan.

Pada 31 Ogos lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam membebaskan Abdul Razak Baginda daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia tersebut.

Dua anggota polis daripada Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, yang dituduh membunuh Altantuya, diperintah membela diri.

razak baginda acquitted 311008 09 Azilah dan Sirul Azhar dituduh membunuh Altantuya, 28, di lokasi antara Lot 12843 dan 16735, Mukim Bukit Raja, di Shah Alam antara jam 10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober tahun lalu.

Abdul Razak, pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia, pula dituduh bersubahat dengan mereka di Wilayah Persekutuan antara jam 9.54 pagi 18 Oktober dan 9.45 malam 19 Oktober tahun 2006.

Pihak pendakwa mempunyai 14 hari untuk memfailkan rayuan terhadap penghakiman tersebut.

Sehingga jam 5 petang tadi, semakan di bahagian pendaftaran mahkamah mendapati tiada rayuan yang difailkan terhadap pembebasan Abdul Razak.

Baca berita penuh

ADS