Jika rakaman yang disiarkan di YouTube itu sahih, maka benarlah Emmanuel Adebayor memilih Islam sebagai pegangan agamanya.

Berdasarkan rakaman berkenaan, penyerang Tottenham Hotspur itu kelihatan berjubah putih ketika melafazkan dua kalimah syahadah beramai-ramai di depan seorang imam.

Sebelum ini Adebayor, 31, diketahui mengamalkan ajaran Kristian dan memuat naik gambarnya baru-baru ini dengan seorang paderi d Facebook.

 

SEA, chilling with this homies at koforidua @asamoah_gyan3 and @mr_ibu glory be to God #Godfirst #GodIsGood #Roadtrip...

Posted by Emmanuel Adebayor on  Saturday, June 20, 2015

Mengiringi gambar itu ialah kata-kata memuji tuhan mengikut fahaman agama berkenaan.

Kemudian pemain antarabangsa Togo itu memuat naik gambarnya melakukan kerja amal di sebuah pusat persatuan pemuda Kristian di negaranya.

Dia juga dikaitkan dengan beberapa masalah keluarga sehingga mendorong kelabnya memberi cuti kepada Adebayor bagi membolehkan dia menguruskan masalah berkenaan.

Sebelum bermain untuk Spurs, Adebayor pernah melakar nama yang baik di Arsenal sebelum dia berpindah pula ke Manchester City dan Real Madrid.

Adebayor pernah dikaitkan dengan sebuah kelab bola sepak di Turki pada bulan lalu namun dia segera menafikan berita berkenaan.

Di Twitter Adebayor menyatakan dia gembira bersama Spurs dan tidak bercadang mencari kelab lain untuk masa ini.