Malaysiakini
SUKAN

Bang Mat kini penasihat Kafa

Diterbitkan
Dikemaskini 17 Okt 2019, 10:36 pagi

Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) mungkin mendapat suntikan 'tenaga' baru bagi mengharungi persaingan liga bola sepak tempatan dengan terlantiknya Menteri Pertahahan, Mohamad Sabu, sebagai penasihat mereka.

Presiden Kafa, Wan Abd Rahim Wan Abdullah, berkata pelantikan Mohamad berkuat kuasa mulai semalam.

Kata bekas speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan itu, Mohamad memberikan persetujuan hasil pertemuan mereka di Wisma Kementerian Pertahanan di Kuala Lumpur, semalam.

"Kafa merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada menteri pertahanan atas kesudian beliau menerima pelantikan sebagai penasihat persatuan ini," katanya melalui hantaran di Facebook hari ini.

Menurut Wan Abd Rahim lagi, walaupun menduduki jawatan penasihat, Mohamad tidak akan mencampuri urusan Majlis Penasihat Kafa yang ditubuhkan kira-kira tiga bulan lalu.

Sebaliknya kata Wan Abd Rahim, Mohamad akan memberikan sokongan tambahan untuk menambah baik prestasi bola sepak Kelantan.

Sebagai rekod, Mohamad - atau lebih popular dengan panggilan Mat Sabu, atau Bang Mat dalam kalangan tertentu - merupakan presiden Amanah, manakala Wan Adb Rahim ialah pengerusi Amanah Kelantan.

Sebelum ini Wan Abd Rahim menerajui Kafa selepas dipilih melalui Kongres Luar Biasa (EGM) Kafa pada 6 Julai lalu.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.