Malaysiakini
SUKAN

Covid-19: BWF batal empat kejohanan antarabangsa

Bernama

Diterbitkan

Persekutuan Badminton Dunia (BWF) memutuskan untuk membatalkan empat kejohanan antarabangsa selepas mengadakan rundingan dengan tuan rumah setiap kejohanan, susulan penularan Covid-19.

Empat kejohanan yang dibatalkan ialah Terbuka Taiwan 2020 dijadualkan berlangsung dari 1 hingga 6 Sept, Terbuka Korea (8 hingga 13 Sept), Terbuka China (15 hingga 20 Sept) dan Terbuka Jepun (22 hingga 27 Sept).

Setiausaha Agung BWF, Thomas Lund dalam kenyataan dikeluarkan hari ini berkata keputusan itu dibuat demi kepentingan kesihatan pemain, penonton, sukarelawan dan ahli gabungan mereka.

“Kami sangat kecewa terpaksa membatalkan kejohanan ini, tetapi merasakan bahawa kesejahteraan semua yang terlibat adalah yang paling penting pada masa ini.

“Saya menghargai usaha yang dilakukan oleh ahli persatuan di rantau ini sepanjang proses ini atas kesabaran dan komitmen terhadap BWF,” katanya.

Lund juga menegaskan bahawa badan induk dunia itu akan terus menyelaraskan sebarang aktiviti sukan badminton agar mematuhi sepenuhnya peraturan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pihak berkuasa kesihatan tempatan serta larangan perjalanan antarabangsa dan domestik.

-Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.