Paling Popular
Terkini
mk-logo
Seni & Hiburan
Yasin minta Syed Saddiq usahakan kelulusan ganja perubatan

Yasin Sulaiman, yang berdepan dua pertuduhan atas kesalahan menanam 17 pokok ganja di kediamannya hari ini meminta Presiden Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengusahakan agar ganja perubatan diluluskan di parlimen.

“Sampaikan salam kepada YB Syed Sadiq, minta dia segerakan kelulusan kanabis untuk perubatan di Parlimen,” pesannya kepada wartawan ketika tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi tadi.

Kegiatan menanam ganja dijalankan penyanyi terbabit terbongkar selepas kediamannya diserbu polis pada 24 Mac lalu.

Dalam serbuan itu polis menemui 17 pokok dalam pasu disyaki ganja di salah sebuah bilik, balkoni rumah dan dalam almari baju.

Polis turut menemukan dua plastik berisi ketulan mampat daun kering disyaki ganja seberat 214 gram, cecair pemusnah serangga, alat pengukur kandungan PH air, alat penyukat suhu, lampu, alat menyiram tanaman dan alat pengudaraan.

Penyanyi dan komposer itu akan didakwa mengikut Seksyen 39B dan Seksyen 6B Akta Dadah berbahaya.

Untuk rekod, kira-kira dua tahun lalu, Yasin pernah mendedahkan dirinya menghidap bipolar dan pernah dirawat di wad psikiatri hospital Kuala Lumpur selama dua minggu.

Tahun lalu Syed Saddiq meminta Kementerian Kesihatan menjelaskan pendirian kerajaan mengenai penggunaan hem atau "ganja perubatan" sebagai ubat alternatif kepada pesakit.

Menurut Syed Saddiq, perkara itu telah dilaksanakan di banyak negara dan diiktiraf oleh komuniti perubatan antarabangsa.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dalam jawapannya di parlimen berkata produk mengandungi ganja yang digunakan untuk tujuan perubatan boleh diimport dan digunakan di Malaysia jika mematuhi keperluan undang-undang.

Lihat Komen
ADS