Malaysiakini
SURAT

SURAT | Lanjutkan moratorium kepada B40 dan M40

Gandipan Nantha Gopalan

Diterbitkan
Dikemaskini 15 Okt 2020, 12:27 pagi

Pemuda PSM ingin menggesa kerajaan untuk melanjutkan moratorium kepada golongan yang berpendapatan rendah (B40 dan M40). Pelanjutan moratorium ini akan membantu golongan pekerja dan pemilik syarikat kecil/sederhana untuk mengharungi pandemik Covid-19.

Kami ingin mengingati kerajaan bahawa terdapat ramai yang telah hilang punca pendapatan, mengalami potongan gaji dan ramai golongan muda yang masih menganggur akibat ketidakstabilan ekonomi di negara ini. Peluang pekerjaan pula tidak lagi diwujudkan secara aktif baik daripada pelaburan asing dan juga pihak kerajaan. Kerajaan harus melanjutkan moratorium supaya institusi perbankan tidak lagi membebankan rakyat dalam jangka masa ini.

Pemuda PSM juga berpendapat bahawa institusi perbankan tidak akan dibebankan oleh lanjutan moratorium ini. Bank-bank primer di Malaysia memang mencacat keuntungan ratusan juta setiap suku tahun walaupun rakyat mengharungi masa yang mencabar ini.

Pemuda PSM mencadang bahawa kerajaan harus meneliti dan mencari jalan kreatif dalam mewujudkan peluang pekerjaan di negara kita dalam masa kita melanjutkan moratorium. Pekerja-pekerja yang telah hilang kerja semasa PKP masih akan mengalami kesusahan walaupun pandemik dalam keadaan terkawal akibat tiada usaha mewujudkan peluang pekerjaan dan tidak ada sistem sokongan yang kukuh.

Pelanjutan moratorium ini adalah sesuatu yang rakyat perlu buat masa sekarang dan sesuatu yang minimum kerajaan boleh buat untuk membantu rakyat dalam mengharungi jangka masa ini. Pada masa yang sama, usaha kerajaan diperlukan untuk mewujudkan peluang pekerjaan melalui skim pekerjaan terjamin di negara kita supaya rakyat tidak dibebankan ketika pemulihan ekonomi.

Kerajaan prihatin haruslah sentiasa fikir tentang kebajikan rakyat, bukan hanya melalui slogan dan retorik.


GANDIPAN NANTHA GOPALAN
Pemuda Parti Sosialis Malaysia

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian Malaysiakini.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.