Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
Lagi berita dari pengarang

PAS telah menambah kekuatan jentera mereka kepada 7,000 orang untuk meningkatkan kempen membantu calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim yang tinggal tiga hari lagi.

Jumlah itu bertambah 5,000 orang berbanding dengan 2,000 petugas pada awal kempen dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

NONE Pengarah Operasi pilihan raya kecil PAS, Jamaludin Alias (foto) berkata, petugas itu kini ditempatkan di kesemua 47 unit peti undi di seluruh Hulu Selangor.

Menurut Jamaludin berkata, pihaknya menggiatkan pendekatan 'hati ke hati' dalam kempen yang cuma berbaki tiga hari.

Katanya, kaedah kunjungan rumah ke rumah itu lebih berkesan kali ini, berbanding dalam sewaktu pilihan raya umum.

Dalam kunjungan tersebut, tegasnya, jentera parti ditugaskan untuk menjelaskan kepentingan menghantar Zaid ke Dewan Rakyat.

"Kita tidak nafikan tiga DUN di Hulu Selangor dikuasai BN, tapi suara rakyat perlu ada di parlimen," katanya.

Jamaludin berkata, sokongan masyarakat majoriti Melayu di situ dijangka meningkat sehingga 40 peratus berbanding 27 hingga 28 peratus di Hulu Bernam, melalui kaedah tersebut.

Ditemui di markas induk PAS di Kampung Keliang, Hulu Selangor hari ini, Jamaludin bagaimanapun menafikan dakwaan bahawa parti itu telah mengambil alih kempen daripada PKR.

Semangat setiakawan

Menurutnya, PAS sekadar membantu jentera PKR dalam kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor.

NONE Jamaludin berkata, jentera PAS hanya membantu PKR kali ini dalam semangat setiakawan parti tersebut dalam Pakatan Rakyat.

"PKR mengetuai kempen sebab (calon parti) mereka yang bertanding. PKR mampu mengendalikan jentera mereka," katanya.

Sementara itu, beliau turut ditanya mengenai rungutan beberapa petugas PAS yang ditemui Malaysiakini sebelum itu.

Petugas parti berkenaan, yang enggan dinamakan, mendakwa wujudnya perpecahan di kalangan jentera PKR ekoran tindakan bendahari PKR Hulu Selangor, Dr Halili Rahmat keluar parti dan menyertai Umno Isnin lalu.

Jamaluddin enggan mengulas perkara itu, namun menjelaskan, bahawa bahan kempen pilihan raya tetap dibekalkan oleh PKR.

"Bahan kempen dari PKR termasuk risalah dan poster, dia (PKR) yang uruskan," katanya sambil menambah mereka hanya membantu menyediakan bahan kempen tambahan seperti akhbar Harakah.

ADS