Sidang DUN Perak panas: ADUN terus tikam lidah

   

Nga Kor Ming (DAP-Pantai Remis) hari ini bertikam lidah dengan speaker, Datuk R Ganeson dan Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abd Kadir pada hari kedua membahaskan Bajet 2011 pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak di Ipoh.

NONE Pusingan pertama menyaksikan perang mulut dengan Ganeson kerana tidak membenarkan wartawan membuat liputan langsung sidang DUN itu.

Nga berkata: “Ini mengarut dan tidak adil apabila hanya media yang mesra BN dibenarkan masuk dan membuat liputan manakala media berkecuali dihalang.”

Ganeson kemudian membalas semua media tidak bersikap sopan dan tidak menghormati dewan dengan merakamkan gambar dan mengadakan sidang akhbar di dalam dewan.

ngah kor ming NONE Nga ( kiri ) menuduh Ganeson ( kanan ) menghina media kerana adalah suatu pembohongan bahawa media mengadakan sidang akhbar di dalam dewan.

Menurut beliau semua sidang akhbar dilakukan di bilik media yang dibuat oleh perwakilan yang dilantik rakyat.

“Ini adalah jelas menghina pihak media dan bukti BN kecut bahawa media akan melaporkan perkara yang benar,” kata Nga.

NONE Selain Nga, ADUN BN juga kurang senang dengan telatah Menteri Besar Perak yang disingkirkan, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin semasa perbahasan Bajet 2011.

Anggota exco Datuk Hamidah Osman mendakwa Mohamad Nizar "berceramah" dan meminta Ganeson mengarahkan ADUN PAS-Pasir Panjang itu supaya tidak menyeleweng daripada topik perbahasan.

NONE "Jangan bazirkan masa dewan, jangan merewang dengan berceramah kerana kita bahas mengenai bajet," kata Hamidah.

Sesi perbahasan Mohammad Nizar yang berlarutan lebih sejam sebelum itu telah menggamatkan dewan beberapa kali apabila beliau menyentuh pelbagai isu politik terutama kritikan terhadap Umno.

perak cm mb mohamad nizar jamaluddin jamaluddin mohd radzi Walaupun "panas" tetapi sesi perbahasan Mohammad Nizar ( kiri ) turut melucukan apabila beliau memberi laluan kepada beberapa wakil BN untuk mencelah tetapi tidak mengendahkan permintaan Jamaluddin Mohd Radzi (Bebas-Behrang).

Jeritan "katak" kedengaran dari kerusi pembangkang setiap kali Jamaluddin bangun meminta laluan malah Ganeson juga turut merayu kepada Mohammad Nizar untuk memberikan peluang kepada wakil Behrang itu tetapi tidak diendahkan.

Jamaluddin adalah antara tiga wakil rakyat pakatan pembangkang yang berpaling tadah hingga menyebabkan kejatuhan kerajaan negeri yang dipimpin Mohammad Nizar sebelum ini.

NONE Mohammad Nizar sementara itu menegaskan bahawa kerjasama antara Pakatan Rakyat terutama antara PAS dan DAP tidak merugikan Melayu dan Islam malah parti itu kini lebih memahami prinsip-prinsip Islam.

Beliau berkata pemimpin DAP tidak anti-Islam dan orang Islam tidak rugi jika parti terbabit mahu berjinak-jinak dengan Islam.

raja ahmad zainuddin raja omar Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin (BN-Kubu Gajah) dalam perbahasannya memberitahu dewan bahawa antara punca pelabur kini "takut" melabur ke Perak adalah disebabkan oleh gelagat pembangkang yang keterlaluan.

"Ada pelabur takut datang ke Perak kerana takut perangai pembangkang... persidangan ini disiarkan secara langsung dalam internet, eloklah semua boleh lihat sendiri perangai pembangkang," katanya.

Sidang dewan disambung esok.

Malaysiakini
terkini untuk anda