KDN kaji lagi keberkesanan Akta Mesin Cetak
Kementerian Dalam Negeri masih di peringkat awal perbincangan untuk mengkaji semula keberkesanan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 termasuk kesalahan menyalahguna bahan-bahan media cetak dalam saluran atas talian.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata usaha ini adalah penting dan bertepatan dengan masa dan keadaan supaya akta itu terus mantap dan kekal relevan demi memelihara keselamatan dan ketenteraman awam.
"Kerajaan tidak pernah mengenakan kawalan terhadap media atas talian menggunakan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Teresa Kok Suh Sim (DAP-Seputeh) pada Persidangan Dewan Rakyat hari ini.
Kok ingin tahu sama ada kerajaan telah mengenakan kawalan terhadap media dalam internet dengan menggunakan akta tanpa kelulusan Parlimen.
- Bernama

