BERITA

PM panggil 'haram jadah', ANAK mahu saman

Nigel Aw

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Mei 2012, 7:51 pagi

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memohon maaf kerana menyifatkan golongan peneroka yang membantah penyenaraian Felda Globa Ventures Holdings sebagai "haram jadah."

Ketua penerangan PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, perdana menteri tidak sepatutnya menyebut kata-kata makian bermaksud "anak luar nikah" itu ke atas rakyat negara ini.

Katanya, golongan peneroka tersebut berhak menentang penyenaraian tersebut, demi kepentingan mereka dan tindakan itu tidak patut menyebabkan mereka dipanggil sedemikian.

ANAK, yang merupakan NGO bawah PAS, akan mengambil tindakan undang-undang ke atas Najib sekiranya tidak menarik balik kenyataan itu dalam tempoh 14 hari, kata Tuan Ibrahim lagi.

Najib membuat kenyataan sedemikian pada 18 Mei lalu ketika mengumumkan bayaran RM15,000 kepada isi rumah Felda, sebagai insentif kepada penyenaraian FGVH ke Bursa Malaysia.

[Baca berita penuh]

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.