BERITA

Amangate: Lagi dokumen bocor di Internet

Diterbitkan
Dikemaskini 11 Jun 2012, 6:06 pagi

Lagi dokumen dipaparkan di laman pembocor maklumat Sarawak Report berkaitan dakwaan jaringan pengubahan wang haram yang dikatakan melibatkan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman.

Dokumen itu termasuk kenyataan bank dan kenyataan bersumpah yang dikemukakan kepada Mahkamah Tinggi Singapura dalam kes sivil yang difailkan oleh seorang peniaga balak terhadap Bank UBS AG di Singapura.

NONE Peniaga balak itu, yang tidak didedahkan indentitinya oleh laman itu, merupakan pemilik berdaftar beberapa akaun bank yang didakwa digunakan untuk mencuci bayaran sogokan yang dikatakan dibayar oleh syarikat pembalakan kepada Musa.

Menurut laman itu, peniaga itu mendakwa dia diabaikan secara tidak sah apabila UBS mematuhi arahan untuk mengosongkan dua daripada akaun tersebut dan memindahkan wang secara langsung ke akaun lain atas nama Yap Loo Mien.

Yap merupakan isteri kepada Michael Chia, yang dihuraikan sebagai penama dan pengantara antara Musa dan pembalak.

[Baca berita penuh]

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.