Dr M: Pendatang diberi IC tak semestinya undi BN

       

Bercanggah dengan dakwaan kerakyatan-untuk-undi, pendatang asing yang diberikan kewarganegaraan tidak selalunya mengundi BN, dakwa Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sebaliknya ia sebenarnya menguntungkan pembangkang, kata bekas perdana menteri itu yang menegaskan bahawa orang kuat PBS, Datuk Joseph Pairin Kitingan menang dan BN yang kalah dalam pilihan raya.

NONE "Mereka adalah warganegara Malaysia dan ia adalah hak mereka untuk mengundi pilihan mereka," tegas Dr Mahathir lagi.

Beliau menegaskan demikian dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur selepas melancarkan buku Antartica: Malaysia journey into the ice , yang memuatkan aktiviti penyelidikan negara ini di Kutub Selatan.

Buku setebal 275 muka surat dan memuatkan 366 keping gambar itu diterbitkan `dengan kerjasama Bernama dengan pembiayaan dari Universiti Malaya dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Buku itu memberikan penerangan panjang lebar mengenai keadaan di benua diliputi ais itu daripada aspek geologi, cuaca, flora dan fauna, stesen-stesen penyelidikan saintifik serta kerja yang dilakukan

kumpulan saintis dan penyelidik dari pelbagai negara yang menumpukan usaha mereka di kawasan itu.

Dr Mahathir mengulangi bahawa di bawah arahan langsung beliau, hanya pendatang yang berkelayakan dipilih untuk mendapat kewarganegaraan, sambil menambah bahawa apa yang berlaku di bawah mungkin sebaliknya.

Sebelum ini, Dr Mahathir menuding jari kepada timbalannya, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pegawai-pegawai yang didakwa melakukan salahlaku, sambil menegaskan bahawa kerajaan telah mengambil tindakan terhadap pegawai yang terlibat dan mendakwa beliau mempunyai "pengetahuan" mengenai kemungkinan salahlaku Anwar.

NONE Dr Mahathir juga ditanya sama ada tindakan patut diambil terhadap Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali berhubung kenyataannya yang didakwa menggesa supaya Bible versi Melayu yang menggunakan kalimah 'Allah' dibakar.

Katanya, Ibrahim mengulas mengenai prosedur standard kerajaan melupuskan penerbitan yang melanggar undang-undang, iaitu dengan membakarnya.

Menurut Dr Mahathir lagi, beliau tidak fikir presiden PERKASA itu bermaksud menghina Bible.

Beliau juga berpendapat tiada salahnya bagi BN Pulau Pinang membawa artis sensasi Korea Selatan, Psy membuat persembahan 'Gaya Gangnam' semasa perayaan Tahun Baru Cina yang dirancang di Pulau Pinang.

Katnya, ia adalah hak mereka untuk berbuat demikian, dan jika rakyat Pulau Pinang suka pertunjukkan seperti itu, biarkanlah mereka.

[Baca berita penuh]

Malaysiakini
terkini untuk anda