Calon BN: Muka baru, kekal dan digugurkan

   

Senarai calon BN yang dipilih oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak untuk pilihan raya umum ke-13 - yang terdiri daripada ramai muka baru - turut mengandungi beberapa kejutan.

Berikut adalah senarai personaliti utama, yang sama ada digugurkan atau yang termasuk dalam senarai:

DIGUGURKAN

Trio di Perak

Ketiga-tiga bekas ADUN Pakatan Rakyat - Hee Yit Foong, Jamaluddin Mohd Radzi dan Mohd Osman Mohd Jailu - tidak tersenarai sebagai calon BN, walaupun 'sumbangan penting' mereka kepada BN Perak.

Ketiga-tiganya telah membantu BN merampas kembali negeri ini apabila mengisytiharkan diri mereka sebagai "ADUN Bebas mesra BN" pada Februari 2009. Jamaluddin telah memberitahu media bahawa beliau akan mempertahankan kerusinya sebagai calon Bebas.

Orang lama

Datuk Seri Rais Yatim, 71, mempunyai kerjaya politik yang panjang dan cemerlang sejak tahun 1974 dan pernah menjadi menteri besar Negri Sembilan, serta pernah bersama Semangat 46. Beliau adalah salah seorang daripada segelintir anggota kabinet yang tidak dicalonkan semula dalam PRU13.

Menjadi ahli parlimen Kangar selama tujuh penggal, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad, 71, turut digugurkan. Manakala timbalan menteri, Datuk Abu Seman Yusop, 69, tidak dicalonkan semula selepas dua penggal menjadi ahli parlimen Masjid Tanah.

Seorang lagi veteran - Datuk Zulhasnan Rafique, 59 - tidak mempertahankan kerusi Setiawangsa, yang diwakilinya sejak 2004. Sebelum itu beliau merupakan MP Wangsa Maju, yang terletak bersebelahan kerusi Parlimen Setiawangsa.

Di Pulau Pinang, turut digugurkan ialah Datuk Arif Shah Omar Shah, 57, yang dicalonkan menentang Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihan raya kecil Pauh Permatang pada 2008. Oleh itu, tidak menghairankan apabila timbul soalan tentang mengapa beliau digugurkan kali ini.

Bukan orang presiden

Bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat dan Gan Ping Sieu (naib presiden MCA) tidak dicalonkan.

Ong - penyandang kerusi Parlimen Pandan selama dua penggal - digantikan dengan orang baru. Manakala Gan, seorang bekas ADUN negeri dan timbalan menteri belia, tidak dicalonkan walaupun sebelum ini terdapat spekulasi mengatakan beliau akan dicalonkan sama ada Kluang atau Tebrau.

Dalam hal ini, ianya jelas bahawa mendapatkan sokongan pemimpin tertinggi parti adalah lebih penting daripada perkhidmatan dan pengalaman.

Presiden parti

Datuk Dr Chua Soi Lek (MCA), Tan Sri Koh Tsu Koon (Gerakan) dan Datuk Peter Chin (SUPP) tidak akan dicalonkan kali ini. Koh dan Chin merupakan anggota kabinet. Koh dan Chua juga akan dicatatkan dalam sejarah sebagai presiden Gerakan dan MCA pertama tidak bertanding dalam pilihan raya umum.

DIPILIH

Empat pegawai pejabat Najib - Suffian Awang (Kuantan), Mohd Shafie Abdullah (Wangsa Maju), Sahlan Ismail (Pokok Sena) dan Irmohizam Ibrahim (Kuala Selangor) - dicalonkan bertanding kerusi Parlimen.

Mereka dicalonkan di kerusi sukar yang kini diwakili Pakatan Rakyat. Shafie mungkin menghadapi masalah dengan MCA yang enggan menggerakkan petugas parti mereka, kerana kecewa parti itu tidak dibenarkan bertanding di Wangsa  Maju.

Mereka dihukum kerana 'politik wang'

Dua pemimpin Umno yang telah dihukum oleh parti mereka kerana terlibat dalam 'politik wang' dalam pemilihan parti itu - Tan Sri Isa Samad (Jempol) dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam (Bukit Katil) - telah "dinaikkan taraf" bertanding di kerusi Parlimen.

Isa yang bertanding jawatan naib presiden, digantung daripada Umno dari 2005 hingga 2008 manakala Ali hilang kelayakan untuk jawatan timbalan presiden Umno atas dakwaan yang sama.

[Baca berita penuh]

Malaysiakini
terkini untuk anda