BERITA

Najib: Rancangan besar hilang jika Pakatan tawan Johor

Kuek Ser Kuang Keng

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Apr 2013, 8:58 pagi

JOHOR Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak memberi amaran bahawa "rancangan besar" yang diatur kerajaan BN mungkin akan hilang sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri itu.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pagi ini apabila ditanya mengenai 'cara Johor' yang sering disebut oleh pemimpin BN negeri itu untuk meraih undi.

Najib berkata ia merujuk kepada dasar inklusif yang digunakan semasa pentadbiran Datuk Abdul Ghani Othman selama 18 tahun sebagai menteri besar.

Beliau menjelaskan, cara pentadbiran di negeri kelahiran Umno itu adalah sederhana dan bertolak ansur.

Katanya, Umno menjaga kesemua kelompok masyarakat dan memberi contoh kerajaan memberi bantuan kepada sekolah Cina.

“Dengan cara kepemimpinan dan dasar yang digunakan BN di Johor, ia membawa kepada keamanan dan kestabilan politik yang lama,” katanya.

Najib juga meminta rakyat negeri itu mengambil kita faktor berkenaan apabila membuang undi kelak.

Dalam ucapannya kepada kira-kira 2,000 orang penyokong dalam satu perhimpunan sebelum itu, Najib turut menyatakan perkara sama.

Soal yang pokok ialah, kita mesti tubuh kerajaan yang kuat. Bila kita tubuh kerajaan yang kuat, insya-Allah, ini Datuk Ghani Othman minta ini, boleh?

“Tubuh kerajaan kuat dulu, baru kita boleh bercakap. Kalau tiada kerajaan yang kuat kita tidak boleh bercakap, betul?,” katany yang disambut dengan laungan “Betul” oleh para hadirin.

[Baca berita penuh]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan