Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
K'jaan PP minta pawagam tak tayang Tanda Putera

Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan meminta pawagam di negeri itu tidak menayangkan filem 'Tanda Putera' yang dijadualkan ditayangkan di seluruh negara mulai esok.

NONE Exco Kerjaan Negeri, Chow Kon Yeow, yang bertanggungjawab

terhadap kerajaan tempatan, dan oleh itu juga ke atas lesen pawagam, berkata, pihaknya akan mengeluarkan permintaan bertulis hari ini.

"Kami tidak mempunyai kawalan ke atas kandungan filem itu, (yang merupakan prerogatif) Finas (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia).

"Bagaimanapun, memandangkan sifat sensitif filem itu, kita mengarahkan kedua-dua pihak berkuasa tempatan (di Pulau Pinang dan Seberang Perai) untuk menulis meminta kerjasama pawagam tidak menayangkan filem itu," katanya dalam satu sidang akhbar.

lim guan eng interview 160813 02 Ditanya apakah yang akan kerajaan negeri lakukan sekiranya pihak

pawagam enggan mematuhinya, Ketua Menteri Lim Guan Eng (kiri), yang turut hadir, tidak memberi jawapan secara langsung.

Lim mendakwa, filem tersebut mempunyai adegan yang berunsur fitnah, berdasarkan pembohongan, dan ia adalah satu ancaman kepada keharmonian antara kaum di negara ini.

Katanya, adegan pemuda Cina kencing dalam kedimanan menteri besar Selangor menteri besar (Datuk Idris Harun) dan bendera Malaysia boleh menimbulkan huru-hara dalam masyarakat.

Lim berkata, kejadian itu tidak pernah berlaku kerana kediaman itu dikawal ketat, seperti yang didakwa oleh seorang saksi yang berada di rumah Harun pada masa tersebut.

Lesen untuk berbohong?

Lim juga membidas media arus perdana yang didakwanya gagal untuk menunjukkan bahawa adegan tersebut adalah satu karya fiksyen.

Mengenai penjelasan pengarah filem tersebut, Datuk Shuhaimi Baba berhubung "lesen kreatif" untuk menyesuaikan peristiwa-peristiwa sejarah dalam filem itu, Lim berkata, ia bukanlah satu "lesen untuk berbohong".

"Jika trend ini berterusan, bagaimana jika satu hari mereka membuat filem yang menunjukkan bahawa Altantuya Shaariibuu telah dibunuh oleh Anwar Ibrahim atau Lim Kit Siang?" soalnya.

Lim berkata, pihaknya tidak faham bagaimana kerajaan boleh membelanjakan wang untuk menaja filem yang didakwanya berniat jahat dan berbahaya seperti itu.

[Baca berita Penuh]

ADS