Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita

Kenderaan yang lalu di sepanjang Jalan Sultan Azlan Shah di George Town hari ini membunyikan hon sebagai tanda menyokong bantahan kenaikan harga bahan api oleh kerajaan persekutuan.

protest against fuel price hike 050913 04 Bantahan selama 45 minit itu yang disertai beberapa kumpulan mesra Pakatan Rakyat, membawa poster di bawah jejambat menuju ke bulatan Bayan Baru, mengutuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atas apa yang mereka sifatkan sebagai 'Janji tidak ditepati'.

Poster tersebut berbunyi 'Apa lagi Rosmah mau? Tambang bas dah

naik. Tarif electrik dah naik. Tak Cukup lagi ke duit nak shopping?'

Ramai pemandu bukan sahaja membunyikan hon tetapi menunjukkan isyarat bagus kepada peserta bantahan tersebut. Seorang pemandu dalam Myvi menurunkan cermin dan melambai kepada kumpulan tersebut, sambil memegang syiling 20 sen.

protest against fuel price hike 050913 02 Harga RON95 telah dinaikkan sebanyak 20 sen, manakala RON97

sebanyak 15 sen.

Poster lain pula sinis degan nada menyindir 'Terima Kasih BN' dan 'Wawasan 20 (sen) 20 (sen)', merujuk kepada visi bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad untuk menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020.

Poster lain pula berbunyi 'Rakyat kena C4 20 sen, Janji di Capati', 'BN = Barang Naik, Kita lagi kena buli' dan 'Subsidi Rakyat atau subsidi Kroni?

[Baca berita penuh]

Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS