mk-logo
Berita
'Menteri kewangan juga perlu disemak semula'
Diterbitkan:  Jan 18, 2015 3:31 AM
Dikemaskini: 6:12 AM

Semakan semula Belanjawan 2015 selepas kejatuhan harga minyak dunia harus melibatkan perubahan dalam Kementerian Kewangan sendiri, kata anggota parlimen Kluang.

Liew Chin Tong ( bawah ) berkata langkah menteri kewangan baru harus dilantik dan memulakan tugas dengan memotong “dana rahsia” ( slush funds ) perdana menteri.

“Walaupun mengalu-alukan pembentangan semakan Belanjawan 2015 yang sudah dikira lewat, saya tahu bahawa orang ramai, terutamanya korporat Malaysia, berharap untuk melihat lantikan menteri kewangan sepenuh masa dibuat,” katanya.

“Semakan Belanjawan 2015 patut menumpukan kepada pemotongan slush fund perdana menteri dan bukan mensasarkan (pemotongan) perbelanjaan sosial,” kata Liew.

Jawatan menteri kewangan disandang oleh Datuk Seri Najib Razak yang juga menteri kewangan.

[Baca berita asal]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini