Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Jalan parlimen atau istana untuk singkir PM?
Diterbitkan:  Oct 23, 2015 2:48 PM
Dikemaskini: 7:44 AM

Untuk menyingkirkan Najib, Tun Dr Mahathir Mohamad percaya hanya terdapat dua cara untuk melakukannya, salah satunya melalui undi tidak percaya parlimen.

“Atau tunjukkan kepada raja bahawa dia telah hilang keyakinan dan sokongan majoriti anggota parlimen,” beliau dipetik sebagai berkata oleh Gurdian.

Mahathir, yang menerajui negara lebih dua dekad, juga menjelaskan bahawa beliau pada mulanya mengkritik Najib tidak secara terbuka.

“Saya pada mulanya cuba bercakap dengan perdana menteri. Dia tidak buat apa-apa sama sekali terhadap nasihat itu.

“Kemudian saya terpaksa beritahu dia secara peribadi, saya tidak lagi sokong dia. Itu juga tiada kesan. Kemudian saya bercakap dengan orang awam saya tak lagi sokong dia.

“Ini terpaksa melalui media alternatif kerana dia menyekat apa saja yang saya kata daripada keluar dari media arus perdana. Ramai banyak blog saya dan komen di situ,” katanya.

Usul undi tidak percaya terhadap Najib dikemuka oleh ketua pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Ismail.

[Baca berita asal]


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS