Pemimpin veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah berkata perwakilan yang berucap dalam Perhimpunan Agung Tahunan kelihatan menyambut arahan parti mengenai Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan perasaan belah bahagi.
"Anda boleh lihat reaksi daripada perwakilan sebentar tadi apabila ada pihak yang menyindir pemulauan terhadap beliau (Muhyiddin).
"Ia membayangkan dengan jelas rasa tidak puas hati perwakilan," katanya kepada media di PWTC hari ini.
Timbalan Presiden Umno itu dihalang daripada berucap dalam perhimpunan tahunan parti itu kali ini ekoran tindakan berterusan beliau mengkritik kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.
Namun di sebalik perkembangan itu, Tengku Razaleigh berkata, Umno kekal bersatu.
Katanya, perpaduan itu akan diuji dalam pilihan raya umum akan datang.
"Kita bukan saja akan mellihat cabaran kepada kepimpinan, malah pemilihan calon, landasan yang akan ditawarkan dan sama ada kepimpinan berjaya menyelesaikan kebanyakan masalah yan menjadi isu kepada parti dan negara," katanya.
Di peringkat akar umbi, kata Ahli Parlimen Gua Musang itu, banyak tugas yang perlu dilaksanakan.
"Ia disedari presiden parti," katanya.
