BERITA Malaysiakini

'Duit beli jet ada tapi tiada biasiswa untuk pelajar?’

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Malaysiakini

Berita bahawa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan menggantung biasiswa memandangkan hasil kerajaan merudum akibat kejatuhan harga minyak mentah dunia menyaksikan ramai rakyat negara ini menjadi berang.

Ramai yang meluahkan rasa tidak puas hati mereka di laman media sosial Malaysiakini mengenai perkara itu dengan mendakwa ini adalah bukti tadbir urus yang lemah sehingga rakyat menjadi korban.

Paling mendukacitakan, kata mereka adalah hakikat bahawa pentadbiran Najib sanggup membeli jet peribadi mewah untuk kegunaan VVIP, tetapi memotong dana untuk aset negara yang paling berharga - pelajar pintar.

Berikut antara komen mereka.

Yeop Apis Kamil Najib kena jual jet2 kerajaan yg ada... kena mansuh jawatan penasihat2 bertaraf Menteri tu... kena masuh jk pemandu kat jpm tu dulu...potong sekurang kurang 30 % peruntukan untuk jpm, mansuhkan plkn, mansuhkan permata... ini yg patut di potong dulu peruntukannya.

Saudagar Unta sanggup dia sepak masa depan student kita semata-mata untuk bermewah-mewah...

Mohamad Rohim Silap yg lain di potong tapi yg di tambah peruntukkan melawat dan melancong ke luar negara..... main golf.

Nazeli Zahid Program utk pkerja kjaan, wakil rkyt patut dkurangkn. Jgn la amik peruntukn utk rkyt...

Peter Yuen Kalau mcm ini habislah negara pendidikan pun tak mampu tanggung padahal ini adalah yg paling penting utk sesebuah negara, bagi saya sepatutnya dibubarkan ialah jpm sebabnya kalau tak jpm sekalipun sudah ada menterinya , jadi bagi saya jpm cuma kementerian yg menbazir

Insan Dhoif Jaq INI BARU BETUL.BUBAR SEMUA JAWATAN PENASIHAT TU, TAK BERGUNA LANGSUNG

Dewa Perang Mansuhkan tol free utk peg kerajaan,kereta sendiri minyak sendiri....org lain pn keje gak,tapi semua byar sendiri...lg satu hapuskan terus elaun keraian utk peg kerajaan.. Tiket pegi melancong pn harap dihapuskan.

Prasath Ramakrishnan Cuba gantung buat majlis secara besar besaran kerajaaan dan potong gaji semua menteri kabinet..ni lagi boleh menjimatkan banyak duit.

Pa Rok Kesian ank2 yg belajar. Ada kerajaan pun x boleh pakai. Pentingkan hal peribadi dri rakyat.

Khalid Shariff Bila bagi bantuan pengajian berlagak murah hati.Yg. kaya pun dapat.Dah susah yg. miskin pun terjerat.

Azahar Mohd Isu spt ini yang patut di bela oleh Umno...

Abdul Syakur Elaun menteri bila mau gantung????

Imran Hasanan Iimm Biasiswa boleh gantung,keborosan pmimpin tak berani tegor???

Belanjawan 2020
 • Infografik
  Carta & Graf
 • Kuiz
  Apa anda dapat?
 • Undian
  Suka atau tidak?
 • Laporan langsung
  Laporan langsung kami