BERITA

‘Masa tepat untuk BERSIH 5.0'

Alyaa Azhar

Diterbitkan
Dikemaskini 22 Jul 2016, 6:09 pagi

Pengerusi, badan reformasi pilihan raya, BERSIH, Maria Chin Abdullah mengesahkan bahawa sebuah perhimpunan sedang dirancang berikutan perkembangan terbaru dengan saman sivil berkaitan 1MDB di Amerika Syarikat.

Maria hari ini disoal sama ada satu lagi perhimpunan akan diadakan berikutan tindakan Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat yang mahu merampas aset yang dibeli dengan dana yang didakwa dipesongkan daripada 1MDB.

Beliau bersetuju bahawa sekarang adalah masa yang tepat untuk satu lagi perhimpunan tetapi berkata kumpulan reformasi pilihan raya itu sedang dalam proses perbincangan.

"Proses BERSIH adalah kita perlu berbincang dengan NGO sebelum membuat sebarang keputusan.

"Jadi pasti agenda itu di atas meja kami," kata Maria.

Disoal sama ada BERSIH akan bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad pada perhimpunan nanti, beliau berkata terpulang kepada bekas perdana menteri itu untuk menyertai bersama.

"Beliau bebas menyertai perhimpunan kami jika bersetuju dengan pembaharuan kami.

"Itu pendirian konsisten BERSIH," kata Maria.

Semalam, Mahathir mencadangkan supaya rakyat Malaysia mengadakan perhimpunan aman untuk menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

[Baca berita penuh]

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Iklan