Bekas imam saman Masjid Darul Ehsan Subang Jaya

       

Seorang imam masjid di Subang Jaya, Selangor mengambil tindakan mahkamah ke atas pihak pengurusan masjid berkenaan dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kerana mendakwa dipecat secara tidak sah lima tahun lalu.

Dalam samannya itu, Redzuan Hashim, 33, mendakwa dia dipecat pada 15 September 2000 kerana didakwa melanggar arahan supaya tidak lagi mengajar agama di masjid itu, membaca khutbah Jumaat dan menjadi imam solat.

Surat pemecatan Redzuan dikeluarkan pada 15 September 2000 yang ditandatangani oleh Nazir (pengerusi) Masjid Darul Ehsan, Omar Mahmud, dengan dua bulan notis. Redzuan dibayar gaji bagi bulan terakhir perkhidmatannya sebanyak RM1,300.

Menurut peguam Muhammad Burok, yang mewakili Redzuan, Omar memberitahu Redzuan yang pemecatannya dibuat atas arahan Pengarah Jais ketika itu, Mansor Ramli kerana Redzuan melanggar arahan Omar selaku Nazir Masjid Darul Ehsan.

Berikutan itu, Muhammad berkata, Redzuan telah memfailkan kes saman tersebut di Mahkamah Perindustrian Kuala Lumpur kerana mendakwa pemecatannya sebagai imam Masjid Darul Ehsan adalah tidak sah.

"Kami menamakan Masjid Darul Ehsan dan Jais sebagai defendan kerana tindakannya memecat Redzuan tidak mengikut peraturan. Redzuan menuntut beliau diambil semula sebagai imam, diberi pampasan sepanjang tempoh pemecatannya dan mengembalikan hak-haknya," katanya ketika ditemui.

Muhammad berkata, beliau menghantar surat tuntutan kepada pengurusan Masjid Darul Ehsan pada 25 April untuk mendapatkan pampasan ganti rugi akibat pemecatan tersebut.

Jais ambil alih

Ridzuan berasal dari Kuala Terengganu dilantik sebagai imam pada 15 Mei 1998 dan surat perlantikannya ditandatangani sendiri oleh Muhammad (Burok) selaku setiausaha jawatankuasa Jemaah Masjid Darul Ehsan ketika itu.

Muhammad berkata, Jais mengesahkan perlantikan Ridzuan sebagai imam melalui surat bertarikh 4 Jun 1998. Gaji Redzuan RM1,300 sebulan dibayar sepenuhnya oleh masjid melalui dana masjid.

Masjid Darul Ehsan dibina pada tahun 1985 dengan kos RM18 juta oleh pemaju kawasan perumahan Subang Jaya dan nama masjid itu diberi oleh Sultan Selangor ketika itu, Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah.

"Persoalan sekarang adakah pemecatan Ridzuan itu sah? Adakah seorang Nazir (Omar) boleh memecat imam dengan sewenang-wenangnya? Saya mendapat tahu kariah tidak mahu menyokong dan mengesahkan pemecatan Redzuan," tanya Muhammad.

Sebelum tahun 2003, Masjid Darul Ehsan adalah masjid kariah sebelum diambilalih oleh Jais melalui Enakmen Pentadbiran Undang-undang Islam Selangor pindaan 2003.

Melalui enakmen tersebut, Jais bertanggungjawab terhadap mana-mana masjid di Selangor dan sesiapa tidak dibenarkan membina masjid tanpa kebenaran.

Didengar 3 Jun ini

Muhammad berkata, sejak tarikh tersebut, Jais sendiri membuat melantik Ahli Jawatankuasa Masjid Darul Ehsan berbanding sebelumnya di mana mereka dipilih oleh jemaah. Jais membubarkan jawatankuasa masjid sebaliknya memperkenalkan pengurusan moden.

Katanya, jawatan imam kini dikenali sebagai pengurus masjid, bilal sebagai timbalan pengurus masjid dan siak sebagai penolong pengurus masjid.

Bagaimanapun, katanya jemaah tidak setuju dengan konsep tersebut dan meminta Jais mengembalikan pentadbiran Masjid Darul Ehsan kepada cara lama kerana jemaah mahu melantik pegawai masjid yang benar-benar boleh diterima oleh semua pihak.

Sementara itu, imam Masjid Darul Ehsan, Hairol Azmi Khairuddin ketika dihubungi berkata, Jawatankuasa Masjid Darul Ehsan menyokong penuh pemecatan Redzuan setelah beliau mengingkari perintah Omar.

Hairol Azmi mengesahkan pengurusan masjid menerima surat tuntutan dari peguam Redzuan pada 25 April lalu dan akan mengemukakan jawapannya sebelum 25 Mei ini.

Kes tersebut akan disebut di Mahkamah Perindustrian Kuala Lumpur pada 3 Jun ini.

Pegawai Jais pula enggan membuat sebarang ulasan mengenai kes tersebut dan menyerahkan kepada pihak Mahkamah Perindustrian untuk membuat keputusan.

Malaysiakini
terkini untuk anda