Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita

Laungan 'Jahanam PAN' bergema ketika upacara perasmian Muktamar Dewan Ulama PAS ke-56 di dewan Sekolah Rendah Darul Ulum, Alor Setar, Kedah.

Laungan itu dimulakan oleh Ketua Dewan Ulama PAS Kedah, Mohd Rejab Md Akhir.

Sebelum laungan 'Jahanam PAN' dilontarkan, Mohd Rejab meminta semua hadirin berdiri kerana beliau ingin mengetuai bacaan ikrar.

“Sebelum saya memulakan ucapan, saya minta semua berdiri kita baca ikrar.

" Allah matlamat kami, rasul ikutan kami, al-quran perlembagaan kami dan mengikut jalan Allah cita-cita tertinggi kami," katanya membaca ikrar berkenaan dalam bahasa Arab.

Selepas ikrar dibacakan dan laungan takbir bergema sebanyak tiga kali, Mohd Rejab kemudian terus menjerit "Jahanam PAN".

PAN merujuk kepada Parti Amanah Negara (AMANAH), parti serpihan PAS yang sering menjadi seteru parti induk itu.

Selepas itu, beliau kemudian menyambung kembali acara berkenaan dengan memberikan ucapan alu-aluan.

Keretakan dalam PAS berlaku selepas pilihan raya umum (PRU) ke-13 lalu, apabila parti itu akhirnya meninggalkan rakan gabungan mereka dalam Pakatan Rakyat yang dianggotai PKR dan DAP.

Kemuncaknya adalah pada Muktamar PAS di Kuala Selangor pada 2015 yang menyaksikan sebahagian daripada pimpinan parti itu yang cenderung mempertahankan Pakatan Rakyat disingkirkan oleh perwakilan.

Mereka - diketuai bekas timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu - menubuhkan AMANAH.

PAS yang memperolehi 21 kerusi pada pilihan raya 2013 kini mempunyai hanya 14 setelah beberapa wakil rakyatnya meninggalkan parti itu dan menyertai AMANAH.

AMANAH: Tak berakhlak

Sementara itu, pengerusi AMANAH Kedah Dr Ismail Salleh mengkritik sikap itu yang didakwanya tidak berakhlak dengan akhlak Islam.

“Mereka bukan sahaja menggelarkan AMANAH sebagai PAN tetapi mengutuk keras dengan 'jahaham PAN',” katanya dalam kenyataan hari ini.

“Pemikiran fanatik ini bukanlah baru dan asing dalam PAS. Fanatisme ini menyebabkan mereka tidak boleh menerima kepelbagaian dan kelainan dalam berfikir.”

Lihat Komen
ADS