mk-logo
Berita
Kumpulan wartawan bantah keganasan ke atas Tamil Malar
Diterbitkan:  Sep 6, 2017 4:24 AM
Dikemaskini: 4:30 AM

Kumpulan wartawan membidas dakwaan serangan terhadap pemilik sebuah akhbar harian berbahasa Tamil dan ketua pengarangnya oleh sekumpulan anggota Pemuda MIC.

Gerakan Media Merdeka (Geramm) dan Institut Wartawan Malaysia (IOJ) berkata kekerasan fizikal terhadap agensi berita adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

“Sebarang rasa tidak puas hati seharusnya disampaikan melalui saluran yang betul, sama ada menggunakan "right of response" (hak menjawab) ataupun melalui saluran undang-undang,” kata Geramm dalam satu kenyataan.

Menurut badan itu, harus diingat bahawa media mempunyai ruang dan peranan dalam demokrasi untuk menjalankan tugas secara bebas tanpa rasa takut kepada mana-mana parti.

“Tekanan oleh parti politik ke atas media, terutama jika melibatkan kekerasan fizikal, adalah sama sekali tidak boleh diterima.

“Media bukan musuh kepada parti politik tetapi bukan juga rakan kongsi yang boleh dibeli atau dibuli,” katanya.

Anggota Pemuda MIC, semalam didakwa berkumpul di pejabat akhbar Tamil Malar di Kuala Lumpur sebagai bantahan terhadap akhbar itu yang dikatakan berat sebelah dan memihak pembangkang.

Bagaimanapun, pergelutan kemudiannya tercetus dengan wartawan C Christ mendakwa pemilik akhbar itu OMS Thiagaran dan ketua editor eksekutif Saraswathy Kandasamy diserang dan cedera.

Berada di tempat kejadian itu adalah Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk M Saravanan yang menafikan kejadian seumpama itu.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini