mk-logo
Berita
Umno dijemput berucap di Kongres Parti Komunis China
Diterbitkan:  Oct 2, 2017 10:14 AM
Dikemaskini: 10:53 AM

Parti Komunis China (CPC) menjemput wakil Umno untuk menyampaikan ucapan bersempena Kongres Nasionalnya yang ke-19 pada 18 Oktober depan.

Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, wakil daripada parti Melayu itu akan memberikan ucapan dan maklum balas berkaitan hubungan antarabangsa pada kongres berkenaan.

Katanya, walaupun parti pemerintah China itu mengamalkan sistem satu parti, namun ia bukan bermakna tiada demokrasi dalam pentadbiran mereka dan penghalang untuk kedua-dua negara bertukar pandangan.

“Lihatlah China hari ini apabila menjadi antara negara yang memiliki sistem jaringan pengangkutan tercanggih, komunikasi terkini, industri dalaman yang berkembang dan dalam masa yang sama masih mampu mengekalkan budaya dan tradisi mereka sendiri,” katanya seperti yang dilapor Umno Online.

Tengku Adnan hari ini turut menerima kunjungan Duta Besar Repubkik itu, H.E Dr Huang Huikang di ibu pejabat Umno di Menara Dato Onn Kuala Lumpur.

Dalam pertemuan itu, Huang menzahirkan hubungan akrab antara CPC dan Umno perlu dipertingkatkan dengan melaksanakan pelbagai perancangan bersama.

Katanya, CPC melihat Umno dan BN bukan sekadar rakan tetapi juga sahabat merentasi hubungan politik dengan perkongsian dasar, kebudayaan, ekonomi dan pendidikan.

“CPC mengagumi perjuangan Umno/BN dan amat berbangga dengan adanya hubungan akrab yang terjalin antara kedua-dua parti terutamanya dalam merealisasikan kesatuan dalam kepelbagaian iaitu menjadikan pelbagai etnik yang ada kepada satu keluarga besar dalam masyarakat.

“Masyarakat China sendiri terdiri daripada lebih 50 etnik yang besar dan CPC terus berusaha bagi memastikan setiap etnik bekerjasama dan dapat hidup rukun sebagaimana masyarakarat di Malaysia,” kata beliau.

Dalam perkembangan lain, Tengku Adnan yang juga setiausaha agung BN turut menerima kunjungan hormat Duta Laos, H.E Houmdaophone Soukhaseum yang melahirkan keyakinan dengan komitmen Umno dalam memperkukuh hubungan antarabangsa.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini