Malaysiakini
BERITA

'Sayalah yang persetankan DAP'

Dr Mahathir Mohamad

Diterbitkan
Dikemaskini 5 Okt 2017, 4:17 petang

ULASAN | Ramai orang Melayu percaya jika Umno dan BN kalah maka DAP akan memerintah Malaysia. Lebih dari itu Lim Kit Siang akan jadi Perdana Menteri.

Ada di antara mereka yang anggap saya sudah mengkhianati Melayu dengan bekerjasama dengan Kit Siang dan DAP. Mereka tidak boleh terima DAP sama sekali kerana DAP ini anti-Melayu.

Sebenarnya sayalah orangnya yang mempersetankan DAP. Dalam politik jika kita nak kalahkan musuh, kita terpaksa memburukkan imej musuh. DAP adalah musuh parti saya dan saya sendiri.

Pendekatan saya amat berkesan walaupun saya juga dipersetankan oleh DAP.

Demikian kesannya usaha saya dan rakan-rakan dalam mempersetankan DAP sehingga orang Melayu tidak boleh terima DAP dan sesiapa yang mendampingi DAP sama sekali.

Hari ini saya sendiri yang mendampingi DAP. Maka pada ramai orang UMNO terutamanya, saya sudah khianati mereka.

Saya tidak akan berbuat demikian jika DAP benar-benar syaitan. Sebelum saya ramai juga pemimpin tertinggi Melayu yang bekerjasama, bahkan menyokong DAP. Antaranya Tunku Abdul Rahman, Tengku Razaleigh Hamzah dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang biasa memeluk Kit Siang dan berada dalam Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat dalam beberapa pilihan raya umum (PRU) yang lalu. PAS menang besar apabila disokong oleh orang Cina DAP.

Tak seburuk disangka

Saya mula bekerjasama dengan Kit Siang apabila beliau menyokong Deklarasi Rakyat yang bertujuan menjatuhkan Kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Pada ketika itulah perjuangan politik kami menjadi sama. Kami berdua berpendapat menjatuhkan Najib lebih penting daripada sengketa antara kami.

Hakikatnya ialah di Malaysia yang berbilang kaum, tidak ada satu parti atau satu kaum yang boleh menang dalam PRU sehingga dapat menubuhkan kerajaan. Hanya parti campuran sahaja yang boleh menguasai cukup kerusi untuk mendirikan kerajaan.

Umno dengan sendirinya tidak mungkin menang dan tubuh kerajaan. Hari ini pun parti itu hanya mempunyai 88 wakil rakyat dalam Dewan Rakyat yang mempunyai 220 kerusi. Umno perlu sokongan MCA, MIC dan banyak parti-parti lain.

Demikian juga dalam parti-parti yang menentang BN. Tidak ada satu parti yang boleh mendirikan kerajaan dengan sendirinya. Hanya parti campuran yang boleh menewaskan BN.

Pengundi Cina kurang dari pengundi Melayu. Tetapi Melayu berpecah kepada empat buah parti iaitu Umno, PKR, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Apabila Umno berlawan dengan parti lain, sama ada dua penjuru atau tiga atau lebih, undi pengundi Cina yang akan menentukan parti itu menang atau tidak. Demikian juga dengan parti lawan.

Menyedari hakikat ini maka parti lawan juga perlu mendapat sokongan pengundi Cina. Sebab itulah Pakatan Harapan bekerjasama dengan DAP. DAP juga sedar untuk menang lawan dengan MCA atau Gerakan, pengundi Melayu diperlukan.

Setelah menyetujui DAP menjadi rakan dalam Pakatan Harapan, gabungan ini dapati DAP bukanlah seburuk seperti dikatakan oleh saya dahulu.

Teruslah menderita

DAP bukan parti Cina. Tidak seperti MCA, DAP terbuka kepada semua kaum. Kepimpinannya, bahkan wakil rakyatnya bukan semuanya Cina seperti MCA. Ada wakil rakyat Melayu dan India dalam DAP.

Sebagai parti berbilang kaum, DAP tidak boleh guna hanya bahasa Cina sahaja seperti MCA. DAP mengguna bahasa Kebangsaan dalam mesyuaratnya. Wakil rakyat Cina dari DAP boleh bertutur dalam bahasa kebangsaan lebih baik dari wakil MCA.

DAP tidak dapat memiliki lebih dari 50 wakil rakyat dalam Dewan Rakyat kerana jumlah kawasan parlimen Cina terhad. Bukan semua wakil rakyat DAP terdiri dari orang Cina.

Jika Pakatan Harapan menang, DAP tidak boleh menuntut jawatan perdana menteri untuk partinya. Dan Kit Siang tidak mungkin jadi perdana menteri. Dakwaan bahawa Kit Siang akan jadi perdana menteri ini digunakan Najib untuk menakutkan Umno dan orang Melayu.

Majoriti dari wakil rakyat, jika Pakatan Harapan menang akan terdiri dari orang Melayu. Ramai dari mereka berminat untuk menjadi Perdana Menteri. Mereka tidak akan serah keputusan kepada DAP untuk pemilihan Perdana Menteri.

DAP dan Kit Siang sendiri juga telah mengatakan DAP tidak akan tuntut jawatan Perdana Menteri.

Sebaliknya sila teliti dasar-dasar Najib. Ia percaya orang Melayu boleh ditakutkan dengan cerita Kit Siang menjadi perdana menteri. Pendapat Najib ialah orang Melayu lebih mudah disuap dengan wang. Kerajaan Najib yang ada sekarang berharap wang yang dicuri dari 1MDB boleh beli orang Melayu.

Percayalah jika Najib menang orang Melayu akan menderita kerana dasar-dasar Najib hanya untuk mengekalkan dirinya sebagai perdana menteri. Hari ini pun orang Melayu merasai tekanan.

Pakatan Harapan bukan milik DAP atau Kit Siang. Pakatan Harapan adalah untuk Malaysia yang berjaya dan dihormati seluruh dunia.


TUN DR MAHATHIR MOHAMAD ialah bekas perdana menteri yang kini menjadi pengerusi Pakatan Harapan serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Rencana ini disiarkan pertama kali di blog Dr Mahathir. Ia adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.


Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.