mk-logo
Berita
ROS: BERSATU boleh diharamkan kerana ARMADA
Diterbitkan:  Nov 9, 2017 9:14 AM
Dikemaskini: 9:38 AM

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) memberi amaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) boleh diharamkan jika terus menggunakan Angkatan Bersatu Anak Muda (ARMADA) untuk pergerakan pemudanya.

“Kesalahan ini berat dan boleh menyebabkan sesebuah pertubuhan dibatalkan.

“Siasatan masih diteruskan bagi meneliti isu ini,” Ketua Pengarah ROS Surayati Ibrahim dipetik sebagai berkata dalam kenyataan yang dilaporkan Utusan Online.

Jabatan itu juga berkata istilah ARMADA untuk jawatankuasa Pemuda BERSATU tidak pernah diluluskan dalam perlembagaan parti serpihan Umno itu.

Justeru, katanya, tindakan menggunakan nama ARMADA adalah melanggar perlembagaan parti dan Akta Pertubuhan 1966.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksinya Ketua Pemuda BERSATU Syed Saddiq Syed Abdul Rahman susulan perkembangan itu.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini