story images
story images
mk-logo
Berita
DAP umum tiga calon Melayu di Pahang
Diterbitkan:  Apr 8, 2018 3:14 PM
Dikemaskini: 3:20 PM

PRU14 | Parti Tindakan Demokratik (DAP) malam ini mengumumkan tiga calon Melayu yang akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke 14 di Pahang.

Ketua pembangkang Dewan Undangan Negeri Pahang merangkap ADUN Mentakab, Tengku Zulpuri Shah Bin Raja Puji akan bertanding di kerusi parlimen Raub.

Penyandang kerusi Raub, Datuk Ariff Sabri Abdul Aziz mendapat serangan angin ahmar pada tahun lepas. Ariff pernah menjadi ADUN Pulau Manis ketika masih dalam Umno.

Tengku Zulpuri (gambar, bawah) dijangka bertanding melawan Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun.

Dua lagi calon Melayu itu akan bertanding kerusi DUN.

Abu Bakar Lebai Sudin akan diletakkan di DUN Pulau Manis, sebuah kawasan dengan 92 peratus undi Melayu yang dimenangi Umno dengan majoriti 5,596 undi pada PRU13.

Mnakala itu, Young Syefura Othman yang dikenali sebagai Rara akan bertanding di kerusi DAP, DUN Ketari.

Pengumuman itu dibuat Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Pengerusi DAP, Tan Kok Wai pada suatu majlis ceramah di Bentong, malam ini.

Lim turut mengesahkan aktivis alam sekitar Wong Tack akan bertanding di Bentong untuk kali kedua melawan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Wong Tack (gambar) kalah tipis kepada Liow dengan majoriti 379 undi pada pilihan raya lalu.

Pengumuman tersebut mengakhiri desas-desus penyandang kerusi parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua akan berpindah ke Bentong.

"Kerusi parlimen Bentong merupakan pertempuran penting yang bakal dihadapi beliau (Wong Tack) dalam melawan Liow.

"Jika kita mahu selamatkan Malaysia, kita perlu menang Bentong, hanya dengan itu kita boleh menggantikan BN," kata Lim.

Lim turut mengumumkan M Manogaran akan bertanding di Cameron Highlands.

Manogaran tewas kepada BN dengan hanya 462 undi pada PRU13 lalu.

Calon-calon lain untuk kerusi DUN yang diumumkan malam ini ialah Leong Yu Mun (Triang), Woo Chee Wan (Mentakab) DR Kamache (Sabai), Lee Chin Chen (Bilut), Chow Yu Hui (Tras) and Chong Yoke Kong (Tanah Rata).

DAP merupakan penyandang untuk enam kerusi DUN ini.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini