RSF: Model kawalan media China turut pengaruhi M'sia
Model kawalan media China semakin berpengaruh di rantau Asia Pasifik, termasuk Malaysia, menurut pemantau kebebasan media sedunia Wartawan Tanpa Sempadan (RSF).
Menurut laporan tahunan terkininya, RSF mengetengahkan Kemboja dan Vietnam sebagai negara yang paling terancam dengan model itu.
RSF yang berpangkalan di Paris juga berkata kesannya turut dirasai oleh media-media di Thailand, Malaysia dan Singapura.
Kawalan media China antaranya dibuat dengan menekan suara-suara bebas, memperluas dominasi kerajaan dalam media-media besar dan mengawal dengan teliti media sosial.
China antara negara yang kebebasan medianya kekal paling buruk, selain China, Syria, Turkmenistan, Eritrea dan Korea Utara.
Lima negara terbaik dalam ranking kebebasan media ialah Norway, Sweden, Belanda, Finland dan Switzerland.

