Malaysiakini
BERITA

Dong Zong hargai pengiktirafan sijil UEC dalam manifesto BN

Diterbitkan
Dikemaskini 3 Mei 2018, 1:14 pagi

PRU14 l Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) telah menzahirkan penghargaan kepada Barisan Nasional (BN) kerana menyenaraikan pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sekolah persendirian Cina dalam manifesto BN.

Pengerusinya, Datuk Vincent Lau Lee Ming, berkata mereka telah cuba mendapatkan pengiktirafan itu selama hampir 43 tahun dan berharap ia dapat direalisasikan dalam masa terdekat.

"Kami berharap selepas pilihan raya umum ini, pengiktirafan sijil UEC akan direalisasikan,” katanya pada sidang media selepas majlis jamuan tengah hari tertutup bersama Datuk Seri Najib Tun Razak di kediaman rasmi Perdana Menteri, di Seri Perdana, di Putrajaya semalam.

Hadir sama, 20 wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Cina.

Dalam manifesto pilihan raya umum ke-14 (PRU14), BN mengiktiraf sijil UEC untuk memasuki universiti tempatan dengan syarat mereka mendapat kepujian bagi subjek Bahasa Malaysia dan lulus Sejarah dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Mengenai sekolah vernakular, Lau berkata persatuannya juga berpuas hati dengan sokongan dan bantuan kerajaan pimpinan Najib.

"Sebagai negara berbilang kaum, Malaysia memerlukan sebuah kerajaan yang sederhana serta pemimpin yang mempunyai aspirasi untuk menjaga kepentingan semua kaum di negara ini.

“Ini akan memastikan semua kaum dapat hidup dalam keadaan aman dan harmoni dan kami akan terus membantu masyarakat untuk maju...ini adalah sebuah kerajaan yang semua kaum inginkan,” katanya.

- Bernama

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.