Malaysiakini
BERITA

PKR tak hadir mesyuarat untuk putuskan kabinet kanan

Andrew Ong

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Mei 2018, 1:45 pagi

Para pemimpin PKR tidak hadir pada mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (HARAPAN) semalam untuk memutuskan mengenai kedudukan kabinet, menurut sumber dari beberapa parti komponen.

Mesyuarat ini adalah susulan kepada mesyuarat empat pemimpin parti pada hari Jumaat, di mana senarai kabinet dibincangkan.

Namun oleh kerana rundingan lanjut diperlukan, mesyuarat majlis presiden dijadualkan pada hari berikutnya, dengan setiap pihak dikehendaki menghantar delegasi lima wakil.

Berikutan pertemuan tersebut, Tun Dr Mahathir Mohamad pada Sabtu petang mengumumkan tiga jawatan kabinet - untuk kementerian pertahanan, kewangan dan kementerian - di samping pemimpin Parti Amanah Negara (AMANAH) dan DAP, tetapi tanpa kehadiran pemimpin PKR.

Seorang sumber berkata tiga pemimpin PKR pada mulanya hadir mesyuarat itu, tetapi meninggalkannya sebelum ia bermula. Mesyuarat itu kemudiannya diadakan sekitar jam 9 pagi hingga 3 petang - tanpa wakil PKR.

Oleh itu, sumber berkata tuduhan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli bahawa pelantikan pemimpin tertinggi BERSATU, DAP dan AMANAH sebagai menteri kanan dibuat Tun Dr Mahathir Mohamad tanpa rundingan dengan PKR adalah tidak benar.


Baca: Pelantikan menteri tanpa restu PKR, kata Rafizi


"Tuduhan bahawa tidak ada perundingan tidak timbul," kata Setiausaha DAP, Anthony Loke kepada Malaysiakini.

 

First day on the job... once again.

A post shared by Dr Mahathir Mohamad (@chedetofficial) on

Sumber dari pihak lain, yang tidak mahu dinamakan, bersetuju dengan pendapat tersebut.

Pada masa ini Rafizi tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Dr M jumpa Anwar

Difahamkan, Mahathir bertemu dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membincangkan senarai kabinet kelmarin di Pusat Rehabilitiasi Cheras.

Mahathir secara senyap-senyap meninggalkan tempat itu. Tidak dapat dipastikan apa yang sebenarnya berlaku.

Sumber lain memberitahu Malaysiakini bahawa Mahathir bergegas kerana kesuntukan masa.

"Beliau harus tampil dengan kerajaan yang stabil - sebuah kabinet - sebelum pasaran dibuka pada hari Isnin," kata sumber itu menambah dakwaan Rafizi menjadikan keadaan semakin rumit.

Mahathir sebelum ini mengumumkan cuti umum pada Khamis dan Jumaat selepas pilihan raya hari umum diadakan yang menimbulkan ketidaktentuan pasaran, kata sumber.

 

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.