Malaysiakini
BERITA

SPAD akan pecahkan monopoli, termasuk aplikasi e-hailing

Koh Jun Lin

Diterbitkan
Dikemaskini 1 Jun 2018, 1:59 tengahari

Kerajaan tidak akan membenarkan mana-mana monopoli dalam sektor pengangkutan termasuk perkhidmatan e-hailing (pengangkutan berasaskan aplikasi), kata Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

Beliau berkata telah mengarahkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) untuk menjalankan kajian menyeluruh mengenai perkhidmatan teksi dan e-hailing serta mengemukakan cadangan dalam tempoh sebulan.

Ini termasuk mencari jalan untuk memecahkan monopoli.

"Kami tidak akan membenarkan mana-mana monopoli oleh mana-mana syarikat, termasuk e-hailing. Jadi, apa yang kita mahukan ialah menjaga kepentingan orang ramai.

"Kami akan mencari titik keseimbangan bagaimana untuk mengawal selia industri dan bagaimana memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada orang ramai," katanya ketika ditanya mengenai kebimbangan banyak pihak mengenai perkhidmatan teksi dan e-hailing yang dimonopoli syarikat Grab.

Beliau berharap dapat mengumumkan dasar baru mengenai perkhidmatan teksi dan e-hailing menjelang Julai 2018 ini.

[Baca berita penuh]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan