Terjemahan Malaysia yang menjadi pengerusi pertubuhan Islam terbesar di dunia, berkata rusuhan kaum di Australia yang mensasarkan penduduk keturunan negara Timur Tengah, menunjukkan 'sifat melampau' bukanlah sesuatu yang unik kepada bangsa Arab dan orang Islam sahaja.

"Ia boleh berlaku dalam mana-mana masyarakat, dalam mana-mana agama," kata Datuk Syed Hamid Albar, Menteri Besar Malaysia, yang juga Pengerusi Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) yang dianggotai 57 negara Islam.

"Ia menunjukkan, sikap melampau ini bukan sesuatu yang membabitkan orang Islam atau orang Asia atau mereka yang berwajah seperti orang Arab," katanya kepada pemberita.

Remaja kulit putih

Lebih 30 orang cedera dan 16 lagi ditangkap dalam kejadian rusuhan kaum yang paling buruk dalam sejarah Australia. Ia merebak dari sebuah pantai diSydney pada petang Ahad lalu ke kawasan pinggir bandar dalam tempoh semalaman.

Rusuhan itu dicetuskan oleh remaja kulit putih Australia selepas tersebarnya mesej melalui emel dan telefon bimbit yang menggesa supaya dilancarkan serangan ke atas penduduk keturunan Lebanon dan Mediterranean.