BERITA

Individu guna kad pengenalan tentera didakwa cuba mengundi

Alyaa Alhadjri

Diterbitkan
Dikemaskini 21 Okt 2018, 2:21 tengahari

PEMILIHAN PKR | Seorang pemimpin PKR Selangor hari ini mendakwa kira-kira 30 individu dihalang dari mengundi di cabang PKR Petaling Jaya Utara pagi ini selepas mereka didakwa memegang kad pengenalan tentera.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan Elizabeth Wong memberitahu Malaysiakini bahawa kejadian itu berlaku kira-kira 10 pagi tadi apabila pegawai bertugas memeriksa kad pengenalan anggota yang hadir untuk mengundi di Dewan Serbaguna Bandar Utama.

"Ada tiga kumpulan 'tentera'... Saya sudah buat laporan ke atas mereka semua kepada menteri (pertahanan)," kata Wong yang mendakwa terdapat percubaan untuk membawa "pengundi hantu" di kawasannya.

Beliau menggambarkan mereka sebagai 'pemuda yang mempunyai penampilan seperti tentera'.

Di bawah Peraturan Angkatan Tentera 2013 (Terma-Terma Perkhidmatan Bagi Angkatan Tetap), anggota tentera tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam sebarang aktiviti politik.

Menurut peraturan itu, seorang anggota yang dalam perkhidmatan yang melanggar larangan itu boleh dilepaskan daripada tugas mereka.

Malaysiakini sudah menghubungi pihak Kementerian Pertahanan yang berjanji untuk meneliti laporan Wong.

Wong, yang memenangi jawatan ketua cabang PKR Petaling Jaya Utara tanpa bertanding, turut mendakwa terdapat "pengundi hantu" lain ditemukan pagi ini yang terdiri daripada anggota PKR daripada cabang lain di Selangor.

Mengulas kekecohan yang berlaku pagi tadi, Wong mengesahkan tujuh anggota PKR ditangkap polis.

"Mereka menggunakan kad pengenalan parti palsu, jadi kami tahu," katanya.

Selain Petaling Jaya Utara, dakwaan pengundi hantu turut dilaporkan di cabang Selayang dan Rawang.

Malaysiakini sudah menghubungi jawatankuasa pemilihan PKR bagi mendapatkan ulasan.

[Baca berita asal]

 

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.