Malaysiakini
BERITA

BERSATU Setiawangsa mahu Dr M jadi PM hingga PRU15

Diterbitkan
Dikemaskini 31 Okt 2018, 10:37 pagi

BERSATU bahagian Setiawangsa mahu pengerusi parti itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dibenarkan menjadi perdana menteri sehingga pilihan raya umum akan datang.

Sehubungan itu, pada persidangan pertama BERSATU bahagian Setiawangsa, semalam mereka membentangkan usul supaya Mahathir melengkapkan tempoh lima tahunnya sebagai perdana menteri.

Menurut Pengerusi Sahabat Harapan Setiawangsa, Abdul Rahman Hashim, usul itu dikemukakan oleh ketua bahagian Setiawangsa, Muhamad Zahid Md Arip yang juga adalah setiausaha politik kepada perdana menteri.

Sebelum pilihan raya umum ke-14, Pakatan Harapan bersetuju bahawa Mahathir akan menjadi perdana menteri selama dua tahun sebelum menyerahkan kuasanya kepada bakal Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Walau bagaimanapun, Mahathir pernah menyatakan hasratnya untuk kekal dalam kedudukannya dengan lebih lama.

Pada hari yang sama BERSATU bahagian Setiawangsa mengadakan persidangannya, Anwar menolak desas-desus berkenaan cubaan dalaman untuk menghalangnya menjadi perdana menteri kelapan.

"Itu semua bacaan, tafsiran media yang percaya ada rancangan lebih besar, konspirasi ulangan 1998. (Tetapi) saya tiada sebab untuk mencurigai perjanjian persahabatan HARAPAN," katanya kepada pemberita.

[Baca berita penuh]

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.