BERITA

Malaysia ketinggalan tanpa kaum Cina, kata Dr M

Kow Gah Chie

Diterbitkan
Dikemaskini 9 Nov 2018, 1:00 tengahari

Malaysia akan ketinggalan tanpa pembangunan yang dibawa oleh masyarakat Cina tempatan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

"Orang Cina bukan sahaja menguasai China. Anda pergi ke mana-mana sahaja di dunia, anda akan melihat wajah orang Cina.

"Mereka banyak menyumbang kepada pembangunan di banyak negara dan menjadi warga di negara-negara ini," katanya semasa menyampaikan ucaptama khas pada Forum Ekonomi China Sedunia hari ini.

Beliau berkata, Malaysia memiliki 30 peratus daripada penduduk asal China dan tidak dinafikan banyak pembangunan di negara ini dibawa oleh masyarakat berkenaan.

"Malaysia sepenuhnya menghargai sumbangan Cina kepada pembangunan Malaysia. Malah, kami merasakan bahawa tanpa mereka, banyak pembangunan Malaysia akan agak ketinggalan," katanya.

Beliau berkata warga China yang berhijrah ke negara lain akan melakukan perkara yang sama di negara-negara yang mereka tinggal.

"Entah bagaimana, mereka mempunyai bakat untuk mewujudkan kekayaan di mana sahaja mereka pergi. Mereka adalah orang yang berorientasikan perniagaan kerana mereka tahu bagaimana menangani perniagaan dan wang.

"Kita semua tahu bahawa orang berniaga yang pandai mencipta kekayaan negara sementara kerajaan mengumpulnya. 

"Tanpa ahli-ahli perniagaan yang mencipta kekayaan, kerajaan tidak akan mempunyai kekayaan," katanya.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.