Malaysiakini
BERITA

PM: 'Land swap' Mindef era BN langgar peraturan kewangan

Diterbitkan
Dikemaskini 19 Mac 2019, 4:06 petang

Laporan Akhir Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan ke atas Perlaksanaan 'Land Swap' di Kementerian Pertahanan (Mindef) dibentangkan pada mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR) hari ini menunjukkan bahawa kaedah land swap yang dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu bertentangan dengan peraturan kewangan.

Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan itu juga mengenalpasti kes-kes 'land swap' yang tidak mengikut tatacara perolehan kerajaan dimana kaedah land swap itu dilaksanakan bagi tujuan penambahan pengundi di kem-kem tentera ketika pilihan raya.

Menghuraikan laporan jawatankuasa itu selepas mempengerusikan mesyuarat JKKMAR di Perdana Putra di Putrajaya hari ini, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata kem-kem itu dibina untuk pilihan raya supaya askar-askar boleh ditempatkan di kem-kem tersebut dan mengundi di kawasan tertentu.

"Ini adalah satu kesalahan. Kita dapati bahawa banyak tanah yang dilakukan secara land swap supaya cepatnya kem-kem (tentera) ini didirikan.

"Ada kes yang mana selepas pilihan raya, kem-kem ini dikosongkan,"katanya.

Menurut kenyataan JKKMAR yang dikeluarkan sempena mesyuarat hari ini, tindakan undang-undang dicadang diambil terhadap pihak yang terlibat dalam isu tersebut.

Pada bulan lepas, Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mendedahkan pembinaan dua kem tentera di Paloh, Johor dan Hutan Melintang, Perak didapati bukan keperluan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Katanya, pembinaan itu dibuat atas perintah pemimpin Barisan Nasional terdahulu bagi memindahkan pengundi ke kawasan itu atas dasar kepentingan politik mereka.

Sebelum ini, Kementerian Pertahanan turut menyerahkan laporan siasatan dalaman membabitkan land swap dua buah kem tentera kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas didapati ia merugikan kerajaan dan mengancam kepentingan strategik negara.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.