Peringkat pertama perbicaraan kes berhubung kejatuhan harga saham pada 2013 bersambung hari ini dengan saksi pertama Ng Kit Kiat berkeras menyatakan dia tidak mengenali tertuduh Peter Chew” sebenarnya ialah John Soh atau Soh Chee Wen, yang disifatkan oleh saksi tersebut sebagai "seorang yang amat, amat, amat arif dalam pasaran saham.”

Kejatuhan harga menyebabkan pasaran saham Singapura mengalami kerugian sebanyak S$8 bilion yang antyara lain membabitkan saham Blumont Group, Asiasons Capital dan LionGold Corp.

Di peringkat terakhir prosiding, Ng, seorang remisier dengan Oversea-Chinese Banking Corporation Securities Pte Ltd (OSPL) bersetuju bahawa ada orang berpengaruh di pasaran yang kegiatan perdagangannya mungkin relevan untuk pedagang pasar.

Di peringkat akhir perbicaraan, Ng, seorang remisier dengan Oversea-Chinese Banking Corporation Securities Pte Ltd (OSPL) bersetuju bahawa terdapat orang berpengaruh dalam pasaran yang aktiviti perdagangan mereka mungkin relevan bagi pelabur di pasaran.

Ng, seorang remisier selama 40 tahun dipanggil sebagai saksi pertama pada hari kedua perbicaraan secara bersama Soh, seorang ahli perniagaan Malaysia dan seorang lagi tertuduh, Quah Su-Ling, yang sebelum ini mengaku mengamalkan “front running” menggunakan akaun isterinya.

Ng tidak bersetuju bahawa dia mengenali Soh sebelum kejatuhan harga saham ketika pemeriksaan balas oleh peguam yang mewakili Quah iaitu Philip Fong Yeng Fatt dari Eversheds Harry Elias LLP pada hari kelima perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Hoo Sheau Peng.

Fong menarik perhatian pada satu kegtika pada 2013 apabila Ng membuat pesanan lebih awal bagi saham-saham yang serupa yang diarahkan oleh “Peter Chew” membabitkan 1 juta saham Blumont pada harga 31 sen yang akan melonjakkan sejumlah S$310,000.

Fong: Encik Ng, menurut anda, anda memberitahu bahawa anda menerima panggilan daripada Peter Chew untuk membuat pesanan menjual, bukan? Inilah yang anda katakan. Dan jadi anda menerima maklumat bahawa akan ada perintah menjual dari Peter Chew. Tetapi sebelum anda membuat pesanan jual dalam akaun Lim Soo Wee dan Kwan Ah Ming, anda sebenarnya membuat pesanan untuk menjual bagi 1 juta saham Blumont dalam akaun isteri anda, betul kan?

Ng: Ya.

Fong: Sekarang, anda tidak mungkin hanya bergantung ke pada maklumat itu jika anda tidak anggap Peter Chew sebagai seorang yang berpengaruh, betul?

Ng: Tidak semestinya.

Fong: Tidak semestinya, okay. Anda lihat maksud saya ini bahawa anda selama ini tahu bahawa Peter Chew sebenarnya adalah John Soh?

Ng: Tidak, saya tidak setuju.

Ng adalah wakil perdagangan bagi enam pelanggan dalam tempoh dari Ogos 2012 hingga Oktober 2013, yang dua daripada pelanggan tersebut adalah Quah dan Goh Hin Calm, tertuduh ketiga yang mengaku bersalah terhadap dua daripada enam pertuduhan membantu dan bersubahat dengan Soh dan Quah, pada 20 Mac 2019.

Tranche kedua bagi percubaan Soh dan Quah yang telah dituduh melakukan penipuan secara besar-besaran untuk memanipulasi pasaran ke atas tiga saham antara Ogos 2012 dan Oktober 2013, akan bermula pada bulan Ogos hingga November.

Peringkat kedua perbicaraan Soh dan Quah yang menghadapi pertuduhan melakukan penipuan besar-besaran untuk memanipulasi pasaran berhubung saham-saham tersebut antara Ogos 2012 dan Otober 2013, akan bermula pada Ogos hingga November.

Soh dan Quah, kedua-dua mereka mengaku tidak bersalah terhadap, masing-masing 189 dan 178 pertuduhan.

- Bernama